Cutting Board With Halved Pineapple Rustic Wooden Table

Čerstvý, nebo v konzervě: vybrat správný ananas je někdy oříšek

Přítomnost exotického ovoce a zeleniny v obchodech již dávno nikoho nepřekvapí. Ne vždy si ale můžete koupit čerstvé ovoce, které právě chcete. Konzervovaný ananas a další ovoce mají v našich životech stálé místo, protože čerstvý ananas je bohužel příliš drahý a často ani nejsme schopni ho celý sníst. Otázkou zůstává, jestli v konzervované variantě najdete stejné vitamíny a minerály, anebo byste ho měli nechat v obchodě.

Ananasy jsou neuvěřitelně zdravé

Ananas patří mezi zástupce čeledi Bromeliaceae, který se vyskytuje především v Brazílii. Plody mají svou charakteristickou tvrdou slupku a pod ní se skrývá žlutá, šťavnatá dužina. Právě v dužině najdete všechny potřebné vitamíny a minerály, které pro vás budou mít neuvěřitelné zdravotní přínosy. Možná o tom ani nevíte, ale je jich poměrně hodně.

Mohlo by vás zajímat:  Prořezávání ostružin je základním úkolem při péči o tyto ovocné keře

Co se skrývá v tomto tropickém ovoci?

Stejně jako mnoho dalších druhů ovoce ananas obsahuje velké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém a pomáhá k regulaci krevního tlaku posilováním cév. Obsahuje také vitamín A, který slouží ke zlepšení zraku, ochraně pokožky před UV zářením a prevenci nadměrných projevů stárnutí v těle.

Zdroj obrázku: Freepik

Ananas je kromě toho také obrovským zdrojem draslíku a hořčíku, které společně posilují funkci srdce, regulují krevní tlak a mají pozitivní vliv na nervový systém. Ovoce je také zdrojem bromelainu, který je zodpovědný za jeho chuť. Jedná se o silný antioxidant, který odplaví z vašeho těla toxiny a poradí si s volnými radikály, které jsou zodpovědné za vznik nádorových onemocnění.

Mohlo by vás zajímat:  Mykorhizní vakcína oživí borůvkové keře a podpoří úrodu

Jak je na tom konzervovaný ananas?

Dobrou zprávou je, že se jeho koupě nemusíte obávat. Pokud si zvolíte správného výrobce, který nepoužívá příliš mnoho soli a cukru, získáte stejné množství vitamínů a minerálů jako v případě čerstvého ovoce. Mnohdy je to dokonce lepší varianta, protože konzervace probíhá ihned po sběru a není nutné na ovoce používat pesticidy, aby vydrželo dlouho čerstvé.

Zdroj: https://www.livestrong.com/article/530229-the-nutritional-difference-between-canned-fresh-pineapple/
Přidat na Seznam.cz