Čerstvé bylinky z parapetu přímo na náš stůl: jídelníčku dodají sto chutí a vůní

Petržel, pažitka, kopr nebo i další bylinky se hodí mít vypěstované u sebe doma. Stanou se krásnou dekorací na parapetu v kuchyni, ale hlavně je využijete při vaření nebo při výrobě domácích prostředků na pleť nebo i jiných přípravků. A jaké rostliny si můžete doma vypěstovat? Výběr máte opravdu veliký, záleží na tom, co nejvíce používáte.

Proč se vyplatí mít bylinky v jídelníčku?

Bylinky jsou pro naše zdraví velmi důležité. Obsahují chlorofyl, což je taková zelená krev rostlin. Má velmi pozitivní účinky na naše tělo, to je dokázané několika výzkumy. Molekuly chlorofylu a červených krvinek lidí jsou skoro stejné, a tak není divu, že jsou bylinky s lidstvem úzce spjaty. Pro lidské tělo je tato látka antioxidant, který ho pomůže vyčistit, a to v mnoha ohledech.

Mohlo by vás zajímat:  Řezaná kytice ve váze může dělat radost mnohem déle díky šikovným trikům

Zelená zelenina je vhodná nejen k doplnění vlákniny, vitaminů a minerálů, ale díky chlorofylu budete mít okysličené buňky. Zlepšuje i funkci lymfatického systému, zlepšíte si díky němu imunitu a své tělo vyčistíte od škodlivých látek a toxinů. Vylepší se činnost tlustého střeva a také snižuje zánět v těle. Vyplatí se mít nejen bylinky, ale zelenou listovou zeleninu vždy u sebe. Kromě toho se zbavíte běžných zdravotních problémů.

Zdroj obrázku: Pixabay

Mezi největší zdroje chlorofylu patří petržel, kopr a pažitka

I když nemáte zahrádku, snadno si můžete tyto bylinky vypěstovat na parapetu. Nepotřebujete žádný velký prostor na zahradě, stačí si koupit několik květináčů. Poté už jen bylinky vysaďte a můžete se těšit, až dorostou do požadované velikosti. Jestli je nebudete hnojit žádnými chemickými přípravky, můžete si být jistí, že jíte opravdu zdravě. Bylinky se budou hodit především k dochucení polévek, omáček nebo různých druhů mas.

Mohlo by vás zajímat:  Meloun v létě skvěle osvěží, je ovšem dokonalý i v péči o pleť

Petržel obsahuje spoustu vitaminu C, má ho dokonce několikanásobně více než pomeranč. Musíte ji ale jíst syrovou a čerstvou. Hodí se do salátů, baget nebo sendvičů. Další bylinkou je kopr, který je známý díky omáčce, do které se přidává. Hodí se ale také do tvarohu nebo do míchaných vajec. Díky němu si zlepšíte metabolismus.

Zdroj: https://novagrow.io/en/blog/why-grow-plant-shoots/
Přidat na Seznam.cz