Bylinky pěstované přímo v kuchyni budou po celý rok čerstvé a voňavé

Jestli se rádi pohybujete v kuchyni, možná budete mít radost, když vám někdo daruje bylinky nebo si je sami vypěstujete. Potřebné bylinky můžete mít snadno po ruce, navíc se opravdu hodí do většiny pokrmů, které si doma uvaříte. Vyplatí se mít po ruce kopr nebo petržel. Bylinky si můžete kdykoliv utrhnout a ozvláštnit jimi jídlo, které uvaříte své rodině.

Které bylinky jsou jednoduché na pěstování?

Většina bylinek, které najdete v obchodech, se dá pěstovat také doma. Není to nic těžkého, jako květináče můžete použit i starší větší kelímky od jogurtů nebo například staré zavařovací sklenice nebo si vyrobit vlastní květináče podle toho, do jakého stylu máte designovou kuchyň. Koriandr je první bylinkou, která by se vám mohla hodit. Pěstuje se snadno, potřebuje neutrální půdu a první výhonky se objeví několik týdnů poté, co ji zasadíte.

Kopr je bylinka, kterou v kuchyni oceníte. Velmi snadno se pěstuje, ale nedávejte ho na přímé slunce. Potřebuje pravidelnou zálivku a dvakrát do měsíce do půdy přidejte minerální hnojivo. Petržel je velmi oblíbenou bylinkou, která se hodí především do polévek. Můžete si ji také koupit sušenou, ale čerstvá bude rozhodně lepší. Semínka namočte na jeden den do vody, dejte na ně půdu, květináč postavte na temné místo a zalévejte pak každý druhý den. Dejte ho na světlo, až uvidíte první listy.

Zdroj obrázku: Freepik

Mějte po ruce šalvěj, tymián nebo meduňku

Rozmarýn je velmi aromatická rostlina, která se hodí do vlhké půdy. Stačí menší květináče, semena budou klíčit asi měsíc. Potřebuje vlhký substrát a také jednou za čas čerstvý vzduch. Další bylinkou je šalvěj. Hodí se nejen při vaření čaje, má spoustu léčivých účinků. Na začátek pěstování vám bude stačit malý kelímek, ale dospělá rostlina bude potřebovat obrovskou nádobu. Také semínka šalvěje zasaďte do vlhké půdy.

Meduňka se používá v případech, kdy zaznamenáte první příznaky nachlazení. Meduňka je bylinka, která může kvést, ale pokud chcete, aby měla hodně listů, nesmíte ji nechat vykvést. Květy řezejte a rostlina bude mít více listů. Oregano je velmi aromatické, stejně jako tymián. I tyto bylinky můžete snadno pěstovat v květináčích.

Zdroj: https://www.fearlessdining.com/9-fresh-herbs-to-grow-indoors-in-your-kitchen-window/
Přidat na Seznam.cz