Bylinky můžeme uchovat na zimu a využít v kuchyni jejich aroma
Podzim je skvělým obdobím pro sklizeň všech bylinek na zahradě nebo na parapetu. Musíte ale také vědět, jak je správně uchovat. Jedině díky tomu vám vydrží po celou zimu a budete ze své úrody těžit. Poradíme vám hned čtyři způsoby, jak můžete uchovat své oblíbené bylinky ve skvělé formě. Dobrou zprávou je, že na tom není nic těžkého.
Nakládání
Naložit bylinky je poměrně jednoduché, dlouho vám takto vydrží a olej bude chutnat skvěle. Ideální je použití oleje v případě tymiánu, šalvěje, levandule nebo rozmarýnu. Do octa je mnohem lepší naložit oregano, estragon, kopr nebo bazalku. V každém případě budete moci s octem i olejem pracovat i po mnoha měsících. Obojí můžete snadno používat při vaření i smažení.
Sušení bylinek
Na sušení stačí použít sušičku potravin. Tak je to nejjednodušší. Stejně tak ale můžete svázat bylinky do svazků, pověsit na suchém místě a počkat, až se usuší samy. Musíte ale počítat s tím, že to bude trvat mnohem déle. Při sklízení je důležité, abyste bylinky sbírali ve slunný den. Díky tomu budou suché (bez deště a rosy) a budou se sušit mnohem rychleji.
Zmrazení
Jednotlivé byliny vložte do tvořítka na led a do každé části nalijte trochu vody. Potom vložte formu na led do mrazáku a počkejte, až zmrznou. Potom je můžete snadno použít do polévky, vývaru nebo jiného teplého pokrmu. Stačí, když vezmete kostku s bylinkami a hodíte ji do připravovaného pokrmu. Získáte úžasnou chuť a můžete je dávkovat podle potřeby.
Bylinkové máslo na chuť
Bylinky nasekejte na malé kousky a utřete s máslem. Poměr a kombinace bylinek jsou pouze na vás. Klidně přidejte také malé množství soli a česneku. Máslo můžete nějakou dobu skladovat v lednici, ale skvěle vám vydrží také v mrazáku. Použít ho můžete při grilování nebo vaření. Na steaku bude bylinkové máslo chutnat naprosto geniálně a efektivně zužitkujete bylinky.
Zdroj: https://www.cnet.com/home/kitchen-and-household/how-to-store-and-preserve-fresh-herbs/