Bramborám se mnozí vyhýbají, aby neztloustli. Jejich skutečný vliv na tělo ale překvapí

Brambory byly v dřívějších dobách hlavním zdrojem potravy. Dnes už to ani zdaleka tolik neplatí. Mnoho lidí nahrazuje brambory jinými přílohami, o kterých se domnívají, že jsou pro tělo mnohem zdravější. V současné době koluje světem názor, ke kterému se přiklání čím dál více lidí, a to, že se po bramborách tloustne. Právě toto je důvod, proč lidé raději volí jiné možnosti příloh. My se spolu nyní podíváme na to, jak to s těmi bramborami ve skutečnosti je.

Brambory

Brambory se dají upravit na velké množství způsobů. Připravit si můžete bramborový salát, pyré, kaši, pečené brambory, vařené, smažené v podobě hranolek, kroket a na mnoho dalších způsobů. I přes to, že jsou brambory cenným zdrojem vitaminů a minerálů, se je mnoho lidí strachuje konzumovat, jelikož světem koluje názor, že právě brambory jsou příčinou obezity. Přitom jsou brambory cenným zdrojem vitaminu C, obsahují minerály a dodávají tělu potřebné množství energie a posilují tělo. Pravdou je, že obsahují také velké množství cukrů, ale jedná se o těžké cukry, kterým se říká sacharidy, jež tělo dlouho zpracovává, a tak se po nich netloustne. Mnohem nebezpečnější jsou jednoduché cukry obsažené ve sladkostech a sladkých nápojích, které tělo zvládne zpracovat v krátkém časovém intervalu.

Zdroj obrázku: Freepik

Batáty

Batáty neboli sladké brambory se doporučují konzumovat lidem s cukrovkou, což může být pro mnohé velkým překvapením. Právě tyto brambory jsou sice na chuť sladké, ale mají nízký glykemický index. Jsou dokonce pro cukrovkáře vhodnější než běžné brambory, které prudce zvyšují hladinu cukru v krvi. Kromě toho obsahují také mnoho vlákniny, která napomáhá lepší práci střev, a ztěžují ukládání tuků i cukrů v těle. Obsahují také celou řadu pro tělo důležitých vitaminů, např. vitaminy B, K, C a E.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/sweet-potatoes
Přidat na Seznam.cz