Bohatou úrodu rajčat může sklízet každý. Stačí jim dopřát obávaný plevel
Kopřiva je na jednu stranu vnímaná jako plevel, na druhou stranu je proslulá léčivými vlastnostmi. Využít jejích vlastností by měli především zahrádkáři, kteří touží po bohaté úrodě rajčat. Díky snadno připravenému kopřivovému hnojivu budou plody šťavnaté a chutné, navíc budou rostliny odolnější vůči škůdcům. Kopřivové hnojivo je výborným zdrojem dusíku, draslíku a hořčíku, dále pak železa, vápníku, křemíku a zinku.
Je zcela přírodní
Kopřivy jsou skvělou alternativou k syntetickým hnojivům. Nemají negativní vliv ani na půdu, ani na samotnou zeleninu. Pro přípravu účinného hnojiva musíte vyrazit na kopřivy na jaře, kdy tyto léčivky obsahují nejvíce prospěšných látek. Trhejte je ještě před kvetením, které začíná v červnu a může trvat až do konce září.
Vyrobit kopřivové hnojivo je jednoduché, takže ho zvládnou i začátečníci. K přípravě budete potřebovat kilogram čerstvé kopřivy a 10 litrů vody. Listy kopřivy nakrájejte na menší kousky a vložte do plastového kbelíku. Zalijte vodou a nechte týden až dva odležet, aby vykvasily. Pokud kbelík necháte na teplém místě, bude hnojivo hotové dříve. Obsah jednou denně promíchejte.
Hnojivo před použitím zřeďte
Když kopřiva zfermentuje, vytvoří se na povrchu vody pěna a bude se z ní linout štiplavý, nepříjemný zápach. Chcete-li ho minimalizovat, přidejte do vody trochu čedičové mouky. Tím zároveň posílíte vlastnosti přírodního hnojiva. Hnojivo je připravené k použití, když vytvořená pěna zmizí. Před zalíváním zřeďte hnojivo s vodou v poměru 1 : 10, jinak rajčatům spíše ublížíte.
Pro dosažení nejlepších výsledků používejte domácí hnojivo každé dva týdny. Rostliny budou bujně kvést a škůdci se jim budou vyhýbat obloukem. Jelikož jsou rajčata náročná na pěstování, potřebují k tvorbě květů a plodů přihnojovat, díky tomuto hnojivu ale ožijí i slabé sazeničky a v létě budou plodit velké, šťavnaté plody.
Zdroj: https://www.nature-and-garden.com/gardening/fermented-nettle-tea-tomato-treatment-prevention.html