Blahodárné účinky řapíkatého celeru na lidský organismus překvapí i zkušené lékaře
Řapíkatý celer je druh zeleniny, který v obchodě koupíte kdykoli. Je velmi dobře dostupný po všechna roční období a nejrůznější ovocné a zeleninové sezóny. Rozhodně je to zelenina, kterou byste v obchodech neměli přecházet. Oproti tomu běžnému bulvovému celeru má mnohem více látek, které Vašemu tělu může nabídnout a dopřát. Je totiž zdrojem bohatým na vlákninu, železo, vápník, v neposlední řadě draslík a vitaminy C, B1, B2 a B6.
Řapíkatý celer proto v obchodech neobcházejte, ale zkuste si ho hodit do košíku. Pak můžete vyzkoušet třeba skvělý džus z řapíkatého celeru a jablek.
Potřebné ingredience na přípravu džusu
Pro přípravu džusu existují dvě varianty, postup přípravy je pro oba stejný, proto zde budou uvedeny dvě možnosti pro nachystání ingrediencí a jeden společný postu. Vybrat si můžete z těchto variant:
- banán, stonek řapíkatého celeru, pomeranč, hrstka listového špenátu a podle chuti trochu zázvoru
- dvě jablka, stonek řapíkatého celeru, ½ citronu a ½ okurky
Postup přípravy džusu s řapíkatým celerem
Všechny výše zmíněné ingredience umyjte a v případě potřeby očistěte. Pak všechno rozmixujte (pomeranče můžete jen odšťavnit). Mixujte tak dlouho, dokud se všechny suroviny dobře nepromíchají. Šťáva by měla být hladká. Následně podle potřeby dořeďte studenou vodou tak, abyste získali konzistenci, která se bude dobře pít. S vodou hlavně opatrně, ať Vám nevznikne jen barevná břečka. Pro perfektní promíchání a získání správné hustoty po přilitá vody směs znovu trochu prožeňte mixérem.
Obě tyto varianty obsahují velký zdroj vitaminu C, který je velmi důležitý pro imunitu v chladných měsících. Pomohou Vám jako prevence proti nachlazení i proti chřipce. Proto doporučuji tuto směs pít zejména na podzim a v zimě, kdy venku lítá mnoho nemocí. Pochutnáte si, prevence Vám neublíží a vyhnete se nekonečnému marodění.