Interior Exterior Design Villa House Home Condo Apartment Feature Sofa Cushion Tale Balcony

Balkon v zimě mnozí využívají místo ledničky, málokdo ale myslí na rizika

Lidé, kteří mají u svého bytu balkon, jej často využívají pro skladování jídla a potravinových zásob. V zimě tak neslouží jen jako sklad konzerv nebo nápojů, ale také namísto chladničky, protože se tím uvolní prostor v lednici. Jsou tyto úspory racionální, nebo hrozí při tomto skladování zkažení potravin? Na co je nutné dbát při této formě chlazení?

Přílišné zásoby nebo úspory

Co vede k uskladňování čerstvých potravin nebo masa v zimě na balkon? Důvodem může být nadbytek zásob nebo snaha uspořit za energie. Lidé proto využívají balkonů nebo parapetů ke skladování. Tento způsob však může vést k rychlejšímu zkažení produktů a k následným trávicím obtížím, k nákaze salmonelou, nebo dokonce k otravě jídlem. Balkon není pro chlazení potravin ideální, naopak je vhodnější uchovávat výrobky v chladničce, která je k tomu určená.

Mohlo by vás zajímat:  Malý papírek u čajového sáčku má praktické využití, málokdo ho ale zná
Zdroj obrázku: Pixabay

Teplota v chladničce je konstantní

Nejzásadnějším důvodem, proč volit chladničku na úkor balkonu nebo parapetu, je teplota. Zatímco v chladničce je nastavená teplota konstantní, ve venkovním prostředí kolísá. V ranních hodinách se může pohybovat okolo nuly, po poledni dochází k oteplení, tím spíše když na balkon dopadají sluneční paprsky. Potraviny mohou být několik hodin ve výrazně plusových teplotách, aby se posléze zase ochladily spolu s klesající venkovní teplotou. Většině mléčných nebo masných výrobků takové chlazení nevyhovuje a měly by být uchovávány pouze v chladničce, kde je optimální teplota 4 °C.

Mohlo by vás zajímat:  Zákeřné padlí se šíří velmi rychle a nevyhýbá se žádným druhům rostlin

V pevných krabičkách nebo obalech

Skladování na balkoně nebo parapetu je možné pouze v pevných krabičkách nebo jiných obalech, které by měl ještě chránit papírový sáček. Použít lze i potravinovou fólii. V opačném případě by se mohla dostat k potravě drobná zvířata. Ptáci by mohli prozobat tenký obal, navíc by mohli znečistit potraviny svými výkaly. Obdobně v nižších patrech se mohou dostat na balkon nebo terasu hlodavci, pro které je takový prostor otevřenou spižírnou.

Zdroj: https://www.canr.msu.edu/news/can_you_safely_store_perishable_food_outside_during_winter_months
Přidat na Seznam.cz