Balené jídlo usnadňuje moderní život, skrývá v sobě ale veliké nebezpečí
V dnešní uspěchané době již řada lidí nemá dostatek času, aby věnovala hodiny pravidelné přípravě jídla a vaření doma. Není tedy divu, že velký rozkvět zaznamenávají hotové pokrmy nebo jednotlivé suroviny, které jsou již připravené a zabalené pro prodej zákazníkovi. Hodně však záleží na obalovém materiálu, protože ačkoliv samotná potravina může být zdravá, její kvalitu ovlivňuje i to, do čeho je zabalená.
Nebezpečí jménem igelit
Běžným obalovým materiálem, který se používá k balení potravin, je igelit, což je obchodní název PVC, různé kvality a tloušťky. Igelit ovšem obsahuje některé škodlivé látky, zejména alkylfenoly a ftaláty, které rozhodně nejsou dobré pro lidské zdraví a navíc mají tendenci se v těle hromadit.
Čím více přijde zabalená potravina do kontaktu s obalem, tím větší je absorpce škodlivin touto potravinou. Typicky lze uvést například celá balená kuřata. Samozřejmě jde-li o potraviny zabalené na delší dobu, i tato skutečnost negativně ovlivňuje množství vstřebaných škodlivých látek.
Pokud jde o nepříznivé účinky výše uvedených látek na zdraví, pak se jedná zejména o narušení hormonální rovnováhy a snížení reprodukčních schopností. Moderní metody naštěstí umožňují i PVC obaly vyrábět například tak, že ftaláty neobsahují, ale údaje o složení obalového materiálu nejsou výrobci povinni na etiketách uvádět a nelze tedy při nákupu zjistit, jestli je obal kvalitní a bezpečný, nebo naopak škodlivý.
Ochrana před účinky nezdravých obalů
Jako u všech rizik a nebezpečí i zde je samozřejmě nejlepším řešením prevence. To znamená kupovat co nejméně balených potravin a hotových jídel a spíše si najít čas na jejich domácí úpravu.
Ne vždy je samozřejmě možné výše uvedené pravidlo dodržet a v určité míře bude zřejmě prakticky každý nějakou balenou potravinu používat. Naštěstí existuje přírodní ochrana před nežádoucími účinky PVC materiálů, a to koenzym Q10. Ten lze buď zakoupit v lékárně ve formě tobolek, nebo konzumovat jeho přírodní formu, obsaženou zejména v rybách, kvalitních olejích, brokolici a špenátu.
Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/are-ready-to-eat-foods-good-for-health/photostory/70840204.cms