Begonie

Jak pěstovat begonie

Begonie jsou rostliny, které pocházejí z deštných pralesů v tropických a subtropických částech Ameriky. U nás jsou ale poměrně oblíbenými okrasnými rostlinami. Nejsou nijak zvlášť náročné na péči. Přesto je však vhodné znát vše o tom, jak pěstovat begonie. I ony vyžadují dodržování několika zásad.

Pěstitelé a zahrádkáři je nejčastěji pěstují v truhlících či závěsných nádobách. Dokážou krásně svými barvami prozářit stinná místa zahrady, ale ozdobit i nudné šedé balkóny. Setkáte se s různými druhy begonii. Pro truhlíky jsou vhodné begonie hlíznaté, tradiční pokojovou rostlinou je begonie rex a v praku se pěstují begonie voskovky. Druhy mají různé podmínky pěstování, ovšem jeden znak je pro všechny společný a to vyšší teploty.

Mohlo by vás zajímat:  Pro nejkrásnější hortenzie a rododendrony v okolí stačí použít to, co ostatní považují za nepotřebný odpad

Užitečné rady pro pěstování begonii

Zkušení pěstitelé Vám doporučí předpěstování begonii ze semen, pro jejich brzké kvetení. Vypěstují se z pelet, ve kterých jsou semena begonii uschovaná. Na povrch substrátu umístěte pelety a vydatně zalijte. Semena begonií vyklíčí. Ideální teplota pro klíčení je 20°C.

Substrát, ve kterém se begonie pěstují, musí obsahovat dostatek humusu. Nejlepší je doma vyrobený kompost. Půda však nesmí být příliš zamokřelá, ale také ne zcela vyschlá. Pokud nemáte k dispozici domácí kompost, použijte směs písku a rašeliny obohacenou o malé kousky dřevěného uhlí.

Mohlo by vás zajímat:  Slunná část zahrady je stvořená pro oblíbené druhy květin

Jaké podmínky potřebují?

Begonie jako letničky vysazujte na zahradu po 15. květnu. Potřebuji dostatek světla, ale nesnášejí přímé slunce. Umístěte je vždy do polostínu. Nesnáší přesušení a přemokření, proto je zalévejte s rozvahou. Nároky na teplotu se liší podle odrůd.

Pravidelně je přihnojujte. Ideálním hnojivem je speciální tekutá směs. Mezi jednotlivými přihnojováními bude sedmidenní rozestup. Použít můžete i jiná bezchlórová a nevápnitá hnojiva. V případě, že pěstujete begonie okrasné listem, použijete hnojivo pro rostliny okrasné listem a naopak, pokud máte begonie okrasné květem, použijete hnojivo pro rostliny okrasné květem.

Mohlo by vás zajímat:  Zálivka je u tújí klíčem k dobrému růstu a krásnému vzhledu po celý rok

Množení begonii a choroby a škůdci

Begonie si můžete poměrně snadno i rozmnožit. Množení se provádí řízkováním. Buď listovými či stonkovými řízky. Řízky je vhodné odštípávat v létě nebo na konci jara. Po odebrání je nechte zakořenit ve vlhké rašelině smíchané s pískem. Teplota pro kořenění je v rozmezí 21-26°C a důležitá je vysoká vlhkost vzduchu.

Mohou být napadeny řadou škůdců. Klasickými jsou mšice, svilušky, puklice. Zjistíme-li, že se na listech begonii objevily skvrny, dáme si větší pozor na zálivku nebo přímé slunce. Právě tyto faktory jsou pro begonie nejrizikovější.

Přidat na Seznam.cz