1050

Vavřínovou mast si snadno připravíme sami doma. Blahodárně působí na akné nebo revma

Po staletí se vavřín neboli bobkový list používal v lidovém léčitelství při různých potížích, od žaludečních bolestí až po léčbu nachlazení, a mnozí ho znají právě v této souvislosti. Mast z bobkového listu má ale i jiné využití. Například pomáhá při problémech s akné, mrazem vysušenou pokožkou nebo revmatismem. Proto se vyplatí mít tuto mast vždy po ruce.

Vlastnosti masti z bobkového listu

Mast z bobkového listu na akné je velmi oblíbená a je skvělá i v jiných oblastech. Tato mast dokáže zklidnit záněty kůže, odstranit drobné otoky a skvěle působí na pokožku v zimě. Především ji chrání před vysušením, praskáním a podrážděním. Díky vlastnostem vavřínového oleje je tento krém užitečný i při bolestech kloubů a svalů, hlavně proto, že mast obsahuje hřebíčkový olej, který má uklidňující a analgetické účinky, vhodné při revmatických bolestech.

Mohlo by vás zajímat:  Kopřivová polévka dodá vitamíny a zasytí
2148211153
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na domácí olej z bobkového listu

Základem masti je olej z bobkového listu. Ten si můžeme připravit i sami doma. Budeme potřebovat 30 gramů čerstvých nebo sušených bobkových listů a 250 ml olivového oleje. Bobkové listy vložíme do láhve nebo sklenice a zalijeme olivovým olejem. Nádobu je potřeba pevně uzavřít a dát na tmavé místo na dobu 14 dní. Sklenici několikrát promícháme a po dvou týdnech je bobkový olej připraven k použití. Z tohoto oleje můžeme připravit mast.

Mohlo by vás zajímat:  Účinky vavřínového listu jsou známy již od starověku. Jeho schopnosti mohou využít hlavně diabetici

Recept na domácí mast

Pro výrobu domácí masti budeme potřebovat vrchovatou lžíci bambuckého másla, lžíci vavřínového oleje a 5–8 kapek hřebíčkového oleje. Do většího hrnce dáme vařit vodu, do které následně vložíme menší hrnec. Do něj nalijeme bobkový olej, přidáme lžíci bambuckého másla a několik kapek hřebíčkového oleje. Jakmile se vše spojí, přelijeme směs do nádoby, kterou uložíme na chladné místo. Jakmile mast ztuhne, je připravena k použití. Všechny ingredience jsou snadno dostupné. Pokud si mast nechcete připravovat doma, můžete ji koupit již hotovou.

Zdroje:
https://doctor.ndtv.com/living-healthy/use-this-magical-leaf-for-no-more-joint-pains-and-headaches-1776827
https://ayurvedicoils.com/tag/health-benefits-of-bay-oil
Přidat na Seznam.cz