3387

Fazolový guláš po bretaňsku zahřeje i zasytí. Polský recept je rychlý a chutný

Recept na fazolový kotlík nebo bretaňský hrnec je známý ve Francii i ve Velké Británii, ale tento typ jídla je oblíbený také v sousedním Polsku. Obdoba fazolového guláše zasytí o víkendu během večeře, ale hodí se i na oběd do krabičky s sebou do práce, protože se může jíst s pečivem, s bramborem nebo s rýží. V jednom z dílů představuje tuto verzi fazolového hrnce Ewa Wachowiczová, hvězda polské gastronomie a moderátorka pořadu „Ewa vaří“.

Na horách i na vodě

Na jídla z jednoho hrnce si každý pamatuje z dětství, kdy se po výšlapu na kopec objednaly porce pro celou rodinu a jedl se guláš spolu s čerstvým chlebem. Ne jinak tomu bylo při výletech na vodě nebo při pobytu na chalupě, kdy nebyl čas na velké vyvařování, ale pokrmy z jednoho hrnce vždy zasytily a chutnaly všem. A právě takový recept na jedinečné, přitom naprosto snadné jídlo představuje Ewa Wachowiczová, bývalá Miss Polsko, dnes populární moderátorka a autorka mnoha příspěvků na sociálních sítích.

Mohlo by vás zajímat:  Bobkový list a hřebíček vytvoří neporazitelnou kombinaci, která zažene infekce i bolesti
20936
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience na přípravu fazolového hrnce po bretaňsku

  • 400 g fazolí (velkých bílých nebo dle vlastního výběru),
  • 200 g uzené slaniny,
  • 400 g bílé klobásy,
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • sklenice suchého bílého vína,
  • 2 šálky rajčatového protlaku,
  • lžíce medu,
  • několik kuliček nového koření,
  • 2 bobkové listy,
  • lžička majoránky,
  • sůl na dochucení.

Postup přípravy:

Před začátkem samotného vaření se musí dobře propláchnout fazole, vsypat je do hrnce, zalít vodou a nechat do druhého dne máčet. Další den se voda slije, vlije se čerstvá a fazole se dají vařit. Do hrnce se přidá nové koření, bobkový list a trocha soli a pod pokličkou se vaří do měkka.

Mohlo by vás zajímat:  Růžičková kapusta je nabitá zdravím. Pečenou s brambory si zamilují i děti

Slanina se nakrájí na tenké plátky nebo kostičky, které se osmahnou na suché pánvi. Když pustí slanina tuk, přidá se na kostičky nakrájená cibule a na kolečka nakrájená klobása. Až na úplný konec se vloží prolisovaný česnek. Po osmahnutí se zalije směs vínem, které se nechá odpařit.

Směs se přidá k uvařeným fazolím, provaří se a následně se zalije rajčatovým protlakem. Nastává čas na doslazení medem a dochucení čerstvou majoránkou, která se musí před použitím rozetřít mezi prsty. Po provaření se může podávat obdoba guláše s oblíbenou přílohou.

Zdroj: https://eatingeuropean.com/breton-beans-fasolka-po-bretonsku/
Přidat na Seznam.cz