Female Hand Holding Tomato Organic Farm

Nejoblíbenější odrůdy rajčat pro pěstování v záhonu, na balkoně nebo parapetu

Rajčata patří k oblíbeným druhům zeleniny. Pěstuje je snad každý zahrádkář, který dává přednost užitkovým rostlinám. I ti, co s pěstováním zeleniny teprve začínají, si rádi na svých záhoncích rajčata vysadí. Není nad to si v létě utrhnout červený plod, který chutná zcela jinak než ten z obchodu. Jakým druhům rajčat byste měli dát přednost?

Proč pěstovat rajčata

Rajčata patří mezi zeleninu se širokým uplatněním. Je možné je jíst zasyrova, vařit z nich různé pokrmy, zavařovat. Jsou ideální pro osoby s nemocemi srdce, krevního oběhu či poruchou látkové výměny. Hodí se i pro různé redukční a očistné diety, protože mají antioxidační účinky.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata někdy nechtějí dozrát, lze je však snadno přesvědčit, aby se brzy začervenala

Tyčková rajčata

Mezi klasiku patří tyčková rajčata. Jak už jejich název napovídá, ke svému růstu potřebují oporu. Proto se k nim přidává tyč, která jim poskytne stabilní oporu. Dorůst mohou až dvou či tří metrů. Je třeba je zaštipovat, tedy odstraňovat výhonky, které vyrážejí v úžlabí každého listu. Na konci srpna se pak odstraňuje vegetativní vrchol, aby rostlina dál nerostla a stihla dozrát všechna nasazená rajčata. Mezi oblíbené odrůdy patří Tornádo F1, Bejbino F1, Hamlet F1 či Blueberry.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejné fazole s neobyčejnými účinky na zdraví patří do každodenního jídelníčku
Zdroj obrázku: Freepik

Keříčková rajčata

Keříčková rajčata jsou menšího vzrůstu, dorůstají maximálně 1 metru. Jejich stonek je pevný a nepotřebuje oporu v podobě tyče. Lze je pěstovat i na balkoně, v truhlíku či v kbelíku, samozřejmě i volně na záhoně. Populárními odrůdami jsou například Denár, Darinka F1, Dulcia, Minigold, Odeon. Některé odrůdy jsou žluté, jiné červené či oranžové.

Zakrslá rajčata

Ideální pro pěstování na balkonech a v truhlících jsou také zakrslá rajčata. Plody mívají ve tvaru třešně s jemnou chutí. Výhodou je jejich nenáročné pěstování, do kterého se může klidně pustit i zahrádkář začátečník. Ze zakrslých odrůd lze doporučit rajče Mini, rajče koktejlové Cerise, rajče Bajaja či převislé rajče Tom Red.

Zdroj: https://morningchores.com/best-tomato-varieties/
Přidat na Seznam.cz