Red Garden Geranium

Začátek podzimu je jako stvořený pro množení muškátů. Na jaře nás potěší ještě větší záplava květů

Muškáty jsou půvabnou dekorací mnoha balkonů a okenních parapetů. Pokud příští rok chceme vysázet ještě víc exemplářů, musíme na rozmnožování pomýšlet už koncem léta či začátkem podzimu. Proces sběru sazenic není příliš náročný, ale je vhodné s ním začít před nástupem chladných dnů. Ušetříme tak peníze za nákup nových rostlin.

Muškáty se množí na podzim

Muškáty jsou rostlinami, které našim balkonům a terasám kralují. Jejich pěstování není komplikované a i při minimální péči bohatě kvetou od května až do prvních mrazů. Stačí jim jen úrodná půda, světlé stanoviště, pravidelná, i když mírnější zálivka a občasné hnojení. Odvděčí se nám dlouhým a bohatým kvetením.

Mohlo by vás zajímat:  Začátek podzimu je vhodný pro množení pelargonií

Vhodná doma na množení muškátů je pozdní léto, které se schyluje k podzimu. Toto období nám v příští sezóně umožní získat exempláře shodné s těmi, které aktuálně pěstujeme. K množení slouží výhonkové řízky, které se sklízejí nejpozději začátkem listopadu. Termín závisí na venkovních teplotách, nesmí klesnout pod 10 °C.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné sázení řízků

Muškáty můžeme skladovat doma po celou zimu a ven je umístit začátkem nové sezóny. Výhonky pro budoucí muškáty sbíráme ze zdravých a bohatě kvetoucích rostlin ve dnech bez deště. Potřebovat budeme vydezinfikovaný ostrý nůž nebo zahradnické nůžky, jiné nástroje by mohly výhonky rozdrtit. Provádíme rovný řez výhonu o délce asi 5 až 10 centimetrů. Odstraníme z něj květní poupata a spodní listy, na každé sazenici necháme jen 2 až 3. Sazenice dáme pár minut vyschnout.

Mohlo by vás zajímat:  Šálek čaje si s chutí dají i rostliny. Toto netradiční hnojivo nestojí ani korunu

Sazenice následně sázíme do malých květináčů naplněných lehkým substrátem. Zaléváme je spíš méně, snažíme se je nenamočit. Květináče se sazenicemi uchováváme na teplém a stinném místě s teplotou do 20 °C. Aby neuvadly, můžeme k nim zapíchnout špejle. Poté je přikryjeme průhlednou fólií, abychom jim zajistili přiměřenou vzdušnou vlhkost. Takto připravené řízky rychle zakoření.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/flowers/geranium/how-to-start-geranium-cuttings.htm
Přidat na Seznam.cz