Daphne Des Alpes Valloire

Procházka přírodou může skončit tragicky. Tyto rostliny raději obejděte obloukem

Odpočívat v lůně přírody? Tato forma odpočinku je oblíbená zejména na jaře a v létě kvůli krásnému počasí. Mezi trávami však mohou číhat jedovaté rostliny, kvůli kterým může náš odpočinek v přírodě skončit nehezkými popáleninami nebo nepříjemnou kožní vyrážkou.

I na území Česka se nachází mnoho rostlin, které jsou nebezpečné pro naše zdraví. Můžeme je potkat téměř všude – na loukách, v lesích i podél horských stezek. Při setkání s nimi je namístě zvláštní opatrnost, protože některé mohou způsobit vážné popáleniny kůže a někdy i další potíže. Na které rostliny je lepší si dát pozor?

Mohlo by vás zajímat:  Vařit a jíst brambory je zbytečnost, která nám výrazně neprospěje. Známá příloha má výživovou sílu úplně jinde

Bolševník Sosnowského

Začneme rostlinou, před kterou lékaři nejčastěji varují. Bolševník Sosnowského je pro pokožku silně dráždivý a může způsobovat vznik nepříjemných puchýřů. Rostlina je snadno zaměnitelná s obyčejným bolševníkem, který není tak škodlivý, takže je lepší vyhýbat se všem jeho druhům.

Zdroj obrázku: Freepik

Kopřiva

Je jasné, že tuto rostlinu všichni známe. Kopřiva má listy porostlé žahavými chloupky, jejichž kontakt s kůží někdy způsobuje nepříjemnou reakci na pokožce. Přestože známe její cenné vlastnosti pro naše zdraví, samotný kontakt s rostlinou není nejpříjemnější. Na kůži se objevují zarudlé a svědivé puchýře. Alergická reakce může trvat až několik hodin, ale nezanechává žádné trvalé stopy.

Mohlo by vás zajímat:  Krása může zabíjet. Některé okrasné rostliny či keře obsahují nebezpečný jed

Lýkovec jedovatý

Náhodný kontakt s touto rostlinou stačí k tomu, aby byly následky hrozné. Květy této rostliny mohou způsobit vznik bolestivých puchýřů, vřídků na kůži a při kontaktu s očima také zarudnutí spojivek. Je potřeba dávat velký pozor, abyste květy této rostliny nesnědli, hrozí otrava, u dětí klidně i smrtelná.

Bolehlav plamatý

Jde o toxickou rostlinu, na kterou je třeba si dávat velký pozor. Na jaře se nachází více jedovatých látek v kořenech, v létě jsou jedovaté látky ve výhoncích. Seznam příznaků otravy zahrnuje slabost a ztrátu citlivosti na podněty. Při podezření na otravu urychleně kontaktujeme lékaře. Jinak hrozí vážné následky včetně udušení.

Zdroj: https://www.getreading.co.uk/whats-on/whats-on-news/berkshire-sunday-walks-deadly-toxic-21151862
Přidat na Seznam.cz