Front View Chef Spreading Strawberry Jam Bread

Tyhle kombinace na talíř nepatří. Oblíbené spojení ingrediencí může vést k vážným zdravotním potížím

Spolu chutnají skvěle, ale podle odborníků by se vůbec neměly kombinovat. Řeč je o různých ingrediencích, které si lidé dávají na sendvič, toast nebo chleba či k jinému pečivu. Přidáváním různých přísad nejsou studené snídaně nebo večeře monotónní a ozvláštní pokrm, ale před některými variantami odborníci varují, protože mohou mít škodlivý účinek na lidské zdraví. Co raději oželet?

Rajče a salátová okurka

Toto duo je nerozlučné v zeleninových salátech, na obložených mísách i na chlebíčcích. Rajče a okurka patří mezi základní druhy zeleniny, bez kterých si leckdo nedokáže život představit, tím spíše jídelníček. Podle odborníků však tato kombinace není nejvhodnější vzhledem k tomu, že čerstvé salátové okurky obsahují látku zvanou askorbináza, která likviduje vitamín C, který je naopak obsažený v rajčatech. Toto pravidlo lze obejít použitím kysaných nebo nakládaných okurek, případně konzumací těchto druhů zeleniny zvlášť.

Mohlo by vás zajímat:  Samo zavlažovací květináče jsou vyhazováním peněz. Jednoduchá metoda s lahví přinese zdarma ten samý efekt
Zdroj obrázku: Freepik

Rajčata s tvarohem

Různé druhy tvrdých, měkkých, plísňových nebo čerstvých sýrů jsou oblíbené ke studené večeři s pečivem, kdy na talíři nechybí zelenina, především rajčata. Všechny tyto ingredience jsou nadmíru zdravé, ale rajčata by se neměla kombinovat s bílým tvarohem, který mnozí přidávají do doma připravovaných pomazánek. Obsažené kyseliny v rajčeti reagují s vápníkem v tvarohu, výsledkem je tvorba mikrokrystalů, kterého mohou uškodit.

Chléb s džem nebo marmeládou

Další kombinace je zklamáním pro všechny milovníky sladké snídaně, kteří si s chutí dávají čerstvé pečivo namazané džemem nebo domácí marmeládou. Tato volba není vhodná, protože obsahuje příliš cukrů a nepřináší dostatek potřebných výživných látek. Jednoduché sacharidy nadto obsahuje pečivo i sladké džemy, případně jiné čokoládové nebo oříškové pomazánky. Vlivem toho dochází po konzumaci k nadměrnému zvýšení hladiny cukru v krvi, taková snídaně však nepřinese dostatek energie na celé dopoledne. Kombinace velkého množství sacharidů k tomu neúměrně zatěžuje slinivku.

Zdroj: https://www.quora.com/Are-tomatoes-and-cucumbers-bad-together
Přidat na Seznam.cz