Medvedi Cesnek2

Vyrazit na medvědí česnek může skončit pokutou nebo otravou. Domácí bylinka je k nezaplacení

Medvědí česnek je rostlina, kterou si můžete sami natrhat a využít jejích vlastností, které jsou prospěšné pro naše tělo. Můžete ji pěstovat nejen na zahradě, ale také v květináčích nebo jiných nádobách. Oblíbenou dekorací se může stát medvědí česnek nejen v případě, že ho využijete v kuchyni. Obsahuje spoustu vitaminů, ale dávejte si pozor, protože si ho lidé často pletou s jinými rostlinami, které mohou být jedovaté.

Co je medvědí česnek zač?

Medvědí česnek je cibulová rostlina, která má kopinaté listy. Kvete již v květnu a její květenství jsou bílá. Vydávají česnekovou vůni, ale květy nejsou vhodné pro konzumaci, protože obsahují jedovaté látky. Medvědí česnek se od toho klasického velmi liší a je potřeba to mít na paměti. Jedlou částí jsou listy, které obsahují spoustu tělu prospěšných látek.

Mohlo by vás zajímat:  Většina lidí ji považuje za otravný plevel. Kopřiva přitom patří mezi nejcennější léčivky

Listy česneku mohou být na první pohled podobné listům jiných rostlin, proto si dávejte pozor, abyste místo česneku nenatrhali něco jedovatého a zcela nepoživatelného. Medvědí česnek je ale na některých místech chráněnou rostlinou. V Polsku je například velmi vzácný, ale můžete si ho vypěstovat doma a mít tak vlastní zásoby. Za trhání plané rostliny můžete i u nás dostat vysokou pokutu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké vlastnosti najdete v medvědím česneku?

Medvědí česnek má spoustu vlastností, kterými může pomoci od některých zdravotních problémů. Pomáhá například v boji proti kašli, ale také dokáže zabránit virovým infekcím. Má protirakovinné vlastnosti, navíc česnek patří mezi rostliny, které jsou bohaté na sloučeniny síry – ta působí jako antioxidant. Listy česneku také mají skvělý vliv na oběhový systém.

Mohlo by vás zajímat:  Sůl je přírodním čističem na skvrny a připálené nádobí

Medvědí česnek využijete hlavně v kuchyni. Má sladké a jemně česnekové aroma a můžete ho přidat do spousty pokrmů. Výborné z něj je pesto, které si můžete namazat na chleba nebo přidat do rizota či těstovin. Listy stačí nakrájet na malé kousky a přidat je také pod maso.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-247/bears-garlic
Přidat na Seznam.cz