Potted Orchids Counter Store Phalaenopsis Flowers Different Colors

Oblíbené exotické krásky se pěstují snadno, určitá specifika ale mají

Orchideje jsou díky své nenáročné péči velmi oblíbené nejen u zkušených pěstitelů, i začátečníci ocení jejich snadné pěstování a krásné květy. Je ale třeba dodržovat určitá pravidla, protože orchideje jsou specifickými rostlinami, zvlášť v našich podmínkách, které se liší od těch přírodních.

Orchideje jsou ozdobou každé domácnosti, jejich květy jsou různých barev

Orchideje potřebují místo, kde se jim bude dařit. Když si je přinesete z obchodu, jako první věc je přesaďte do nového květináče, protože nevíte, jak dlouho byly ve starém. Každý rok by se měl kupovat o něco větší květináč, aby měly kořeny prostor se vyvíjet. Orchideje potřebují světlo, ale nesmí na přímé slunce. Bude se jim dařit na západních nebo východních parapetech.

Mohlo by vás zajímat:  Zahradní hortenzie si lze snadno namnožit. Metodu řízkování zvládne i začátečník

Můžete je klidně mít také na balkonech, ale patří do tmavších míst. Orchideje se nezalévají klasickým způsobem. Nejlepší bude, když rostlinu vložíte do odstáté, destilované nebo dešťové vody a necháte jí vzít tolik vody, kolik potřebuje. Rostlinu napájejte každých několik dní, sledujte substrát, aby nebyl vysušený.

Zdroj obrázku: Freepik

Orchidej je nutné občas prořezat, nezapomeňte koupit podpěry

Jestli jste u někoho orchideje viděli, tak jistě víte, že jsou stonky podepřené podpěrami, které zabrání tomu, aby se zlomily, koupíte je v každém květinářství. Dostat byste je ale také měli společně s novou rostlinou. Důležité je rostlinu pravidelně hnojit. Používají se speciální hnojiva pro orchideje, proto nikdy nezkoušejte jiná.

Mohlo by vás zajímat:  Skladování zeleniny a ovoce má svá pravidla. Díky nim se plody nebudou tak rychle kazit

Pokud chcete, aby rostlina stále kvetla, budete ji muset prořezávat. To uděláte jednoduše, stačí si spočítat třetí uzel na stonku, a ten odstřihnout. Až si budete orchidej vybírat, dobře se podívejte, jak se rostlině daří. Sledujte hlavně její listy a vzhled květů. Nikdy nekupujte orchideje ze supermarketů, ale zajeďte si do květinářství, kde o květiny pečují. Rostlina by měla mít zelené listy a hodně květů. Nemocnou orchidej poznáte podle hnědých listů, což může značit napadení škůdcem.

Zdroj: https://www.thespruce.com/grow-orchids-indoors-1902818
Přidat na Seznam.cz