Garden Hose 413684 1280

Všeho moc škodí, i vody. Přílišnou zálivkou trpí kořeny, a tedy i celá rostlina

Všechny rostliny ve vaší domácnosti a zahradě potřebují závlahu – k tomu není potřeba být odborníkem na zahradu. V závislosti na jejich druhu, umístění a vystavování slunečnímu svitu musí být upraveno i množství vody, které jim dopřejte. Jeho nedostatek i nadbytek mohou být pro rostlinu škodlivé. 

Uvadají rostlině listy a našli jste plíseň? Asi jste květinu přelili

Vadnutí listů je sice nejčastěji spojováno s nedostatkem vody, opak ale může být pravdou. Přebytečná voda změní vzhled listů, stonky ztratí pružnost. Rostliny totiž k životu nepotřebují jen vodu a sluneční světlo, ale také kyslík. Pokud jsou kořeny plné vody, nemohou se dále vyvíjet a listy zvadnou.

Mohlo by vás zajímat:  Užijte si léto bez otravného hmyzu. Klíšťata a komáry vyženou ze zahrady voňavé bylinky
Zdroj obrázku: Pixabay

Dalším znamením jsou plísňové nemoci. Plíseň se objevuje hlavně mezi kořeny, takže ji sotva poznáte na první pohled. Pokud ale máte podezření, že má rostlina mnoho vody, vytáhněte ji z květináče – z kořenů rostlin v případě plísně ucítíte zápach. Pak je potřeba vyměnit půdu, ošetřit kořeny fungicidem a rostlinu dva týdny nezalévat. 

Kromě vadnutí mohou listy také padat – děje se to hlavně v zimě. Není to vždy známky nemoci, některé druhy rostlin vylučují staré a nemocné listy, aby je mohly nahradit novými. Pokud rostlinu přeléváte, poznáte to podle padání mladých listů, které jsou nevyvinuté. 

Mohlo by vás zajímat:  Kočka ráda zkoumá svět, venku na ni ale číhá nejedno nebezpečí

Příliš nízká vlhkost vzduchu značí žloutnutí listů

Nadměrné přelévání může mít za následek také žloutnutí listů. Většina rostlin se vyznačuje krásnými, zelenými a efektními listy. Pokud ztratí svůj tvar a strukturu, může se jednat o přebytečnou vodu, která je může i trvale poškodit.

Zdroj obrázku: Pixabay

Někdy se při přebytku vody v půdě vytvoří mnoho kořenů, které mohou růst, deformovat se a ničit. Na jejich místě se vytvoří díry a výrůstky. Abyste přelévání rostlin zabránili, je potřeba ji umístit do vhodné nádoby, jejíž dno by mělo mít drenážní otvory. 

Přidat na Seznam.cz