Orchid 3778816 1920

Unikáty orchidejí, které řada pěstitelů nezná: Žijí déle než lidé a rostou na každém kontinentě

Pro orchideje mají čeští zahradníci a zahrádkáři slabost. A nejen ti čeští – orchideje patří k nejoblíbenějším a nejčastěji pěstovaným okrasným rostlinám na světě. Najdete je ve většině městských parků, v zámeckých zahradách, patří k oblíbené dekoraci na svatebních obřadech i slavnostních ceremoniálech. Jsou zkrátka všude. Dnes vám o nich prozradíme několik zajímavostí, které vás překvapí.

Orchideje žijí déle než lidé

Některé druhy orchidejí se při správné péči dožívají až stovky let, starat se tedy o ně musí hned několik generací zahradníků. Obecně ale platí, že orchidejím se lépe daří v přirozeném prostředí, kde se dožívají většího věku než při umělém pěstování. I proto je těžké říci, která rostlina je mezi orchidejemi rekordmanem. Odhaduje se však, že může být až 150 let stará.

Mohlo by vás zajímat:  K čemu jsou dobré použité čajové sáčky

Orchideje jsou doma všude

Ano, primární domovinou orchidejí jsou vlhké tropy, kde se jim daří zdaleka nejvíce. Ale celá řada druhů orchidejí se přizpůsobila podmínkám jiných kontinentů a podnebných pásů, a tak o nich můžeme bez nadsázky říci, že jsou doma všude. Vlastními druhy orchidejí se mohou pochlubit všechny kontinenty s výjimkou věčně zmrzlé Antarktidy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vanilka je také orchidej

Ano, je to opravdu tak. Oblíbené koření, bez kterého bychom si už dnes neuměli představit sladké dezerty, je z botanického hlediska orchidej. Vanilkový květ tedy nepřipomíná květy okrasných druhů orchidejí náhodou, je jim příbuzný. A semínka, kterých je vanilkový lusk plný, jsou pak pochopitelně semena orchidejí.

Mohlo by vás zajímat:  Nadváha se nevyhýbá ani mazlíčkům. Psi i kočky potřebují pohyb a přísný jídelníček

A to ještě zdaleka není všechno. Orchideje se mohou pochlubit také těmito zajímavostmi:

  • Orchidejí je na 30 000 různých druhů. A to není všechno, každý rok je objeveno několik stovek nových druhů.
  • Orchideje byly na světě už v době, kdy po Zemi chodili dinosauři.
  • Semena orchideje jsou nejmenší ze všech semen známých druhů rostlin.
Přidat na Seznam.cz