Gardening 2518377 1920

Zkušení zahrádkáři likvidují plevel bez chemie, stačí jim horká voda

Trápí-li vás plevel na zahradě a už dál nemáte sílu ho neustále vytrhávat. Máme pro vás několik jednoduchých triků, se kterými se ho zaručeně zbavíte. A nebudete přitom potřebovat žádné agresivní chemikálie, které jak je obecně známo životnímu prostředí moc neprospívají, neboť:

  • Se dostávají do podzemních vod
  • Zabíjí opylovače a užitečný hmyz
  • Narušují přirozený ekosystém

Prolomte nejprve ochranou vrstvu

I rostliny, které považujeme za plevel mají přirozenou vrstvu, která je chrání před negativními vnějšími vlivy. K prolomení této ochranné vrstvy je třeba připravit směs vody a mýdla. Smíchejte dohromady dva hrnky vody a několik kapek tekutého mýdla a nastříkejte to na plevel. Pokud to uděláte ještě předtím, než vyzkoušíte některou z dále uvedených technik níže, docílíte efektivnějších výsledků.

Mohlo by vás zajímat:  Nebezpečná klíšťata na zahradě: tyto rostliny vám pomohou
Zdroj obrázku: Pixabay.com

1)   Vyschnutí

První metodou je jednoduše nechat plevel vyschnout. Vezměte láhev s rozprašovačem a smíchejte dohromady dva hrnky vody a jednu lžíci čistého alkoholu (96%). Opatrně to nastříkejte na plevel. Efekt se dostaví během pár dnů, kdy rostliny jednoduše vyschnou.

2)   Spálení

Uvařte horkou vodu v rychlovarné konvici. Tu následně nalijte na plevel. Vroucí voda rostlinu spálí a kořeny uschnou. Tuto metodu používejte pouze na místě, kde nejsou další rostliny, jako je například příjezdová cesta nebo terasa. Horká voda by totiž mohla zabít i jiné rostliny okolo, a to by byla velká škoda!

Mohlo by vás zajímat:  Mravenci jsou užiteční, v domácnostech ale škodí. Vypudit je pomohou domácí prostředky

3)   Kyselina

Kyselina je pro plevel naprosto smrtící. Proto tolik chemických produktů obsahuje právě kyselinu. Nepotřebujete však tyto chemikálie. Postačí vám, když smícháte dvě lžíce citronové šťávy a jeden hrnek bílého octa a dosáhnete naprosto stejného účinku. Výhodou je, že tato metoda neovlivní půdu, takže nebudete riskovat poškození jiných rostlin a květin.

4)   Jedlá soda

A máme tady poslední tip, čímž je jedlá soda. Nasypte přibližně jednu čajovou lžičku jedlé sody na rostlinu, kterou chcete zahubit, a to zejména na její kořen ve spodní části. Tím zabráníte opětovnému růstu, což oceníte zejména na příjezdové cestě nebo na chodnících, kde je plevel opravdu nežádoucí.

Přidat na Seznam.cz