Woman Suffering From Pain Liver

5 nejhorších potravin, které likvidují játra: hrozí cirhóza i zhoubné choroby

Každodenní strava má vliv na zdravotní stav, především na fungování jater. Zdravý jídelníček zamezí ztučnění jater nebo cirhóze. Jaké potraviny škodí nejvíce? Nejsou též ve vašem denním menu? U těchto pěti si dobře rozmyslete, zda je nevyřadit pro zdraví jater i ostatních tělesných orgánů.

Játra mají klíčovou funkci v těle

Játra jsou největším vnitřním orgánem v těle a současně jedním z nejdůležitějších, protože mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Játra mají dále detoxikační, filtrační a zásobní roli. V tomto orgánu vzniká žluč pro přeměnu sacharidů a tuků, k tomu je filtrem, který zamezuje rozšíření bakterií, virů, plísní a dalších patogenů v těle. Na stav jater má vliv každodenní strava. Jaké potraviny by se měly z jídelníčku vyřadit, aby správně fungovala?

Mohlo by vás zajímat:  Kolísání hladiny glukózy je při cukrovce vždycky problém. Správný jídelníček předejde vážným komplikacím

1.    Alkohol

To, že není alkohol zdravý, jistě není žádným překvapením, ale pro játra je doslova pohromou. Denní popíjení čtyř piv dokáže játra ničit, protože se do těla dostává asi 80 gramů etanolu, což zvyšuje riziko cirhózy, hepatitidy nebo jaterních nádorů. Při kombinaci alkoholu s drogami se pak jedná o smrtelnou kombinaci.

2.    Sůl

Dalším zabijákem jater je sůl, jejíž denní dávka nesmí překročit 5–6 gramů (asi jednu čajovou lžičku). Při nadbytku soli ve stravě hrozí vysoký krevní tlak, kardiovaskulární obtíže i poškození jater.

Mohlo by vás zajímat:  Vyzkoušejte neobvyklý recept z brambor, který podpoří vaši krásu
Zdroj obrázku: Freepik

3.    Tuky a tučná jídla

Neméně nebezpečné jsou pro játra tuky, především je nutné se vystříhat vepřového a hovězího masa s vysokým obsahem tuku. Další hrozbou jsou masné výrobky, uzeniny, paštiky, tučné mléčné výrobky, smetana, tučné sýry, niva nebo tavený sýr, smažená jídla a zahuštěné smetanové a sýrové omáčky. Játra ohrožuje také strava z rychlého občerstvení, kdy jsou pokrmy plné tuků a soli.

4.    Cukr a sacharidy

Játra zatěžují zároveň cukry a sacharidy, kdy dochází vlivem zatížení tohoto orgánu k jejich ztučnění. Nebezpečné jsou též náhražky jako aspartam. Denní dávka by neměla přesáhnout 10 čajových lžiček cukru.

Mohlo by vás zajímat:  Zimním podmínkám odolá řada plodin. Vybrat si můžeme ze zeleniny i bylinek

5.    Léky

Co dále nebezpečně poškozuje játra? Léky, protože většina z nich metabolizuje v játrech. Jedná se i o běžně dostupné prostředky proti bolesti, jako je paracetamol. K poškození tohoto orgánu dochází vlivem nesteroidních antirevmatik, antibiotik, antidepresiv a antikoncepčních pilulek. Léky by se proto měly užívat jen na doporučení lékaře.

Zdroj: https://www.narayanahealth.org/blog/foods-to-avoid-for-healthy-liver/
Přidat na Seznam.cz