Pumpkin Pancakes With Honey Butter Wooden Table

Zpracujte dýni do posledního kousku. Ze slupek a semínek připravíte lahodný sirup

Dýňový sirup bude velmi užitečný nejen v kuchyni. Vyrábíme dýňové koláče, dýňové hranolky, dýňové latté i džus. Oranžovou zeleninu lze připravit na tisíce způsobů. Po uvaření vždy zbydou semínka i slupka. Namísto vyhazování zbytků je můžete použít a připravit dýňový sirup v duchu zero waste, který bude skvělým doplňkem jídel a dezertů. Jak vyrobit dýňový sirup ze zbytků?

Dýňový sirup má velmi zajímavé vlastnosti

Tento sirup je bohatým zdrojem vitamínů a betakarotenu. Dokonale zvyšuje imunitu a umožňuje udržet ji v rovnováze. Pomáhá bojovat s vysokým cholesterolem, snižuje otoky kotníků a nohou v důsledku problémů s krevním oběhem. Sirup je také určen pro obézní lidi a ty, kteří chtějí ztratit přebytečné kilogramy. Dýňový sirup má také mírně projímavé vlastnosti, což je vynikající při zácpě a onemocnění tlustého střeva.

Mohlo by vás zajímat:  Mrkev není jenom oranžová. Jinak zbarvené druhy prokážou zdraví mnohem větší službu

Postup přípravy dýňového sirupu

  1. Začněte odříznutím špičky dýně a odstraněním vláken a semen ze středu.
  2. Pak nalijte cukr do díry a zavřete dýni odříznutým vrškem.
  3. Nechte dýně stát 10 dní na chladném místě.
  4. Umístěte dýně do misky nebo jiné nádoby, protože když dýně změkne, bude obtížné s ní pohybovat.
  5. Po 10 dnech odstraňte špičku dýně a nalijte výsledný sirup do nádoby.

Můžete skladovat v chladničce po dobu jednoho měsíce. Lze také pasterizovat, ale pak mírně ztrácí své léčivé vlastnosti, takže je nejlepší jej připravit čerstvý a pravidelně jej používat.

Mohlo by vás zajímat:  Rebarbora není náročná. Stačí jí jen málo, aby dobře a bohatě rostla
Zdroj obrázku: Freepik

Pikantní dýňový sirup ze zbytků

Pokud hledáte nové příchutě nebo chcete překvapit své přátele na halloweenské párty, tento sirup do kávy bude skvělým řešením. Můžete jej také použít na mnoho dalších způsobů. Takže nevyhazujte zbytky dýně, jen z nich připravte výborný pikantní dýňový sirup.

K jeho přípravě budete potřebovat:

  • 60–80 dekagramů dýňových zbytků (slupku a semena),
  • vodu,
  • tři čajové lžičky mletého zázvoru,
  • šest hřebíčků,
  • šest zrn kardamomu nebo dvě čajové lžičky mletého koření,
  • tyčinku skořice a dvě čajové lžičky mletého koření,
  • půl lžičky muškátového oříšku,
  • vanilková tyčinka / vanilkový extrakt a půl kilogramu cukru.
Mohlo by vás zajímat:  Odhalte tajemství barvy modrých brambor. K těm žlutým už se nebudete chtít vrátit

Vše postupně přidáváme do vody a necháme chvíli provařit. Po varu slijeme do připravených sklenic a necháme na chladném a stinném místě.

Zdroj: https://utopia.org/guide/homemade-pumpkin-spice-syrup-recipe-for-lattes-more/
Přidat na Seznam.cz