Zmrazení potravin předejde plýtvání. Do mrazáku jde uložit mnohem víc, než si člověk myslí
Šetřit potravinami se vyplácí nejen s ohledem na ekonomické úspory, ale správným uchováváním připravených jídel lze prodloužit jejich čerstvost a mít vždy pokrmy po ruce. Nejsnazší je zmrazování, které umožňuje skladování většiny potravin bez změny textury nebo chuti. Lidé povětšinou zmrazují maso, zeleninu, ovoce nebo zmrzliny a nanuky, do mrazáku lze ale uložit také další potraviny, jako je chleba, máslo, vejce nebo čerstvě nakrájená zelenina. Co lze zamrazit bez obav, že dojde ke znehodnocení?
Proti plýtvání i pro úsporu peněz
Proč zamrazovat? Především se tímto způsobem skladování potravin bojuje proti jejich plýtvání. Statisticky každý Čech ročně vyhodí průměrně 81 kilogramů potravin, což je neuvěřitelné množství, které přijde vniveč. Plýtvá se v maloobchodě, ve výrobě i v domácnostech a právě v těch je možné tento nešvar eliminovat pomocí zamrazování zbytků nebo nadbytečně zakoupených potravin. Jaké jídlo lze bez obav zamrazit?
Máslo a margaríny
Při letošních cenách másla je hřích jeho zbytek vyhodit, proto jej lze bez pochybností zamrazit, protože neztratí na chuti ani konzistenci. Máslo je vhodné ponechat v původním obalu, případně zabalit zbylé do igelitového sáčku. Máslo se může takto uchovávat až měsíc.
Chléb a pečivo
Koupil každý člen rodiny chleba nebo rohlíky a už dopředu víte, že bude pečiva nadbytek? Hned po takovém zjištění je vhodné přebytečné kousky zamrazit, u chleba je vhodnější jej dopředu naplátkovat a do sáčků vložit po částech, bude tak vždy po ruce jen potřebné množství. Zamrazit lze též celý bochník, v tom případě je dobré igelit upevnit gumičkou.
Vejce
Zamrazovat vejce? O této možnosti mnoho lidí nemá tušení, přitom stačí vajíčka rozklepnout do formiček nebo sterilního sáčku a zamrazit. Skořápky by totiž mohly popraskat vlivem nízkých teplot, vhodnější je vajíčka rozklepnout.
Brambory
Syrové brambory do mrazáku nepatří, ale lze zamrazit zbylé uvařené, ideálně rozmačkané s máslem. Po rozmrazení budou chutnat stejně dobře jako před zamrazením.
Zelenina, cibule, zázvor a česnek
Zamrazit nakrájenou zeleninu? Proč ne, často se zamrazuje nastrouhaná mrkev rozdělená v sáčcích akorát na polévku, je možné tímto způsobem nachystat také cibuli, česnek nebo zázvor, vhodné je skladování v malých uzavíratelných krabičkách, aby se pachy uvnitř mrazáku nemísily.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/10-things-to-keep-on-hand-in-the-freezer-246448