Zelený hrášek ve svých malých plodech skrývá jeden z nejdůležitějších prvků pro zdravé tělo
Kdo by neznal hrášek, malé zelené kuličky ukryté v podlouhlých luscích, které jsou plné železa. Každý jistě ví, jak je železo pro člověka důležité. Hrášek si oblíbily zejména děti. Velmi vhodné je konzumovat jej za syrového stavu. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvý, právě utržený ze záhonu. Myslete také na to, že je vhodné uskladnit si hrášek na zimu. Zde se nachází hned dvě možnosti. Nejjednodušší, co můžete udělat, je uložit vyloupaný hrách do sáčků a vložit do mrazáku. Bude se vám hodit na udušení jako příloha k masu, ale také jako hlavní ingredience do hráškového krému. Pokud se vám chce věnovat uskladňování hrášku více času, můžete jej naložit nakyselo.
Mnoho železa a doplnění dalších látek
Právě tyto malé zelené kuličky jsou opravdu cenným zdrojem železa, díky kterému bychom si jich měly opravdu vážit a snažit se je uchovat i na zimu. Konzumace zeleného hrášku má pro lidské tělo mnoho zdravotních výhod. Konzumace hrášku dodává tělu potřebné železo, kromě toho dokáže dobře snížit vysokou hladinu krevního cholesterolu. Největší množství látek vám samozřejmě dodá hrášek čerstvý v syrovém stavu, ale poměrně mnoho látek si uchová i po rozmražení či tepelné úpravě.
Nedostatek železa jako problém pro tělo
Jak jistě všichni víme, nedostatek železa v krvi dokáže v lidském těle nadělat opravdovou paseku. Nedostatek železa způsobuje neustálou chronickou únavu, která vám může znepříjemňovat běžné aktivity každodenního života. Právě únava je jedním z nejčastějších projevů nedostatku železa, jakými se projevuje. Pokud vás tedy začne trápit častá únava, měli byste zbystřit a zažádat svého obvodního lékaře o odběr krve, ze kterého zjistí, jestli vám nechybí právě zmíněné železo.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/green-peas-are-healthy