Zeleninu připraví o výživovou hodnotu přísady, které nepatří do zdravé stravy
Část zeleniny by měla být součástí každého jídla. Toto je fakt, který mnozí lidé nedodržují a konzumují zeleninu maximálně jednou denně, nejčastěji jako součást večeře. I zdravá jídla lze velmi snadno pokazit surovinou, která je zdravá pouze na pohled.
Tvarování návyků od dětství
Člověk vstupuje do dospělosti se zvyky převzatými z domova. I když pak hledá svůj vlastní výživový model, ten, ze kterého vychází, je spjatý se stravovacími návyky rodičů a jiných dospělých z bezprostředního okolí. V některých domácnostech převládají přirozené chutě, v jiných se zase přidává cukr nebo majonéza do všeho, kam se dá.
Dále je důležité zmínit, že i v restauracích nepodávají vždy zdravá jídla. I když vy žijete zdravě a k hlavnímu jídlu si objednáte například mrkvový salát, nemusíte dostat zrovna to, co jste si představovali. Například zmiňovaný mrkvový salát bývá vždy velmi uměle oslazený, mnohdy až tak, že vás z něj bolí zuby.
Otupené buňky
Pokud jsou lidé zvyklí na jídla z rychlého občerstvení nebo jejich strava se skládá z jídel, kde dominuje cukr, sladidla, sůl, konzervační látky nebo barviva, tím více jsou jejich chuťové pohárky otupeny. Nedokážou pak cítit přirozené chutě. Například mrkev je přirozeně sladká, pokud jsme však zvyklí na cukr, její chuť nebudeme cítit. Přirozené jídlo se tak stává neatraktivním a opět saháme po zpracovaných potravinách, které jsou plné zvýrazňovačů chuti.
Chutný a výživný zeleninový salát lidé velmi často zničí přidáním majonézy. Pokud jde o kvalitní produkt z kvalitních surovin, není problém si takový salát čas od času dopřát. Zbytečně však zvyšuje obsah kalorií a může způsobit akumulaci nežádoucích kilogramů. Nejlepší je konzumovat saláty bez zbytečného dochucování. Pokud zelenina není šťavnatá, přidejte kousek strouhaného jablka, citrónové šťávy nebo pár kapek olivového oleje.
Zdroj: https://www.verywellfit.com/how-to-ruin-a-healthy-salad-2507683