Ne každý má to štěstí mít krásnou a velkou zahradu, na které si může vypěstovat jak ovoce, rostliny, tak i zeleninu. Pokud máte ale balkon, jistě ho k pěstování využijte! Jedná se o součást bytu, která nemusí sloužit pouze pro mokré oblečení. Zařiďte si malou balkonovou zahrádku a mějte zdravé ovoce a zeleninu i vy. Jaká zelenina a ovoce lze pěstovat na balkoně?
Většina z nás má ve zvyku oddělit nať mrkve od kořene, zpracovat pouze kořen a nať zlikvidovat. Nevyhazujte ji. Nať obsahuje největší množství vitaminů a zdraví prospěšných látek. I z natě se dá skvěle uvařit, zkuste ji přidat do přípravy různých pokrmů. Můžete ji použít spolu s čerstvými bylinkami při přípravě polévek, salátů nebo třeba pesta. Jaké vitaminy vám nať dodá Nať z mrkve obsahuje vitaminy, které vám dodá i její kořen.
Ředkvička je právem považovaná za královnu jarní zeleniny. Je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu K a C a také betakarotenu, stejně jako kyseliny listové, vápníku, hořčíku, draslíku a zinku. Dokáže snížit krevní tlak a stimuluje chuť k jídlu, čímž zlepšuje fungování trávicího systému. Ředkvička toho ale umí ještě mnohem víc. Zdravé vlasy i játra Především zlepšuje fungování jater. Eliminuje pálení žáhy a je vynikajícím doplňkem stravy pro lidi se sníženou imunitou.
Představte si ten hřejivý pocit, že vyhazujete opravdu jen minimum potravin. Vyhodíte jen to, co je opravdu nutné vyhodit.
Kdo by neznal sytě žluté klasy rostoucí na mnohých polích. Zejména děti je milují, někdy je dokonce konzumují ještě nezralé jen tak syrové. Kukuřice je zdravou obilninou, kterou lze upravit hned na několik způsobů. Že nevíte, kam všude je možné kukuřici přidat a jak ji uvařit? Podíváme se na to společně, existuje opravdu celá řada různých variant. Kukuřici bychom měli zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje totiž vitaminy A, B a E.
Známe to všichni. Vypěstujeme si domácí mrkev nebo špenát a sklizeň je větší, než spotřebujeme. Zelenina ale vlivem světla a tepla ztrácí svoji barvu i nutriční hodnoty. Čerstvá zelenina je přitom velkým zdrojem vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Jak ji tedy správně skladovat? Vlivem tepla a světla ztrácí zelenina nejen svoji barvu. Okamžitě po vystavení na světlo začíná proces oxidace, který má velký vliv například na vitamín C.
Chřest je jednou z potravin, kterou si v sezóně užijeme jen po dva měsíce v roce. V tuto dobu na něj ale můžete narazit téměř všude. Spousta z nás se mu ale i tak vyhýbá, protože jednoduše neví, jak ho při vaření upravit. Je to ale velká škoda. Pokud chcete s chřestem teprve začít, zvolte raději zelený, protože ten je na přípravu jednodušší: nemusí se loupat. Proč jíst chřest?
Česnek je považován za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Vlastnosti česneku se však neomezují pouze na schopnost zničit bakterie, a tím posílit ochranu proti nachlazení, infekcím nebo chřipce. Biologicky aktivní látky obsažené ve stroužcích česneku účinně snižují krevní tlak a hladinu cukru v krvi, významně zrychlují metabolismus, a urychlují tak ztrátu zbytečných kilogramů, zlepšují také vzhled pokožky a chrání ledviny. Česnek lze také bezpečně použít při pěstování květin a pro odstranění škůdců ze zahrady.