Růžičková kapusta vznikla křížením hlávkového zelí a kapusty. O jejích zdravotních přínosech nemůže být pochyb, proto stojí za to ji zahrnout do jarního menu. Růžičková kapusta patří do skupiny brukvovitých rostlin a má vzhled miniaturního zelí s jasně zelenými listy. Pokud je zelenina nažloutlá a mírně houbovitá, může být zatuchlá. Spousta vitamínů a minerálů Růžičková kapusta posiluje naše zdraví a má blahodárný vliv na naši imunitu. Zrychluje léčbu různých infekcí.
Co vaše tělo nejvíc potřebuje? Odpověď vás možná překvapí – listy. Z dlouhodobého hlediska nehraje ve stravě roli kvantita jídla, ale jeho kvalita. I při stravování dosyta můžete trpět podvýživou. Podle amerického výživového specialisty Joela Fuhrmana by zdravá strava měla být bohatá na produkty, které obsahují co nejvíce vstřebatelných živin.
Berete pravidelně doplňky stravy? Pokud jste náchylní k infekcím, trpíte křečemi nebo se špatně soustředíte, možná si myslíte, že vitamíny v tabletách jsou to pravé. Samozřejmě mohou pomoci, daleko zdravější je ale sáhnout po plodech matky přírody, které jsou stejně účinné a mají oproti tabletkám tu výhodu, že se jimi nemůžete předávkovat. Ryby dodají vitamín D Každé dva až tři dny snězte 100–150 gramů mořských ryb, například lososa, tresky, sledě nebo tuňáka, a k tomu vaječné žloutky.
Zdravé stravování by mělo být základem nás všech. Jedná se přeci o naše zdraví, které si chceme uchovat co nejdéle. Vyhnout by se nám měly nemoci i bolesti kloubů nebo svalů. S dietou a stravováním je ale spojeno několik mýtů, které se opírají o informace typu „jedna paní povídala“. Nyní se můžete podívat, o které se jedná.
Když se řekne mrkev, nejspíš si vybavíme oranžovou zeleninu s dlouhou zelenou natí, sladké chuti a s křupavou strukturou. Nebývalo tomu ale tak vždy. Mrkev, jak ji známe dnes, vypěstovali Holanďané v 16. století, ještě dřív se ale pěstovala mrkev tmavě fialová, bílá nebo žlutá. Takové odrůdy naši předkové znali už od středověku. Zajímavostí je, že ne všechny země na světě mrkev považují za zeleninu.
Mrkev zná každý z nás. Je to chutná zelenina, která se může zobat jen tak syrová nebo si ji můžete podusit na páře či uvařit. Je součástí mnoha omáček, hodí se také do salátů. Tato sladká zelenina je skvělá pro naše tělo, protože obsahuje betakaroten, který je důležitý nejen pro naši pokožku. V kuchyni je mrkev velmi oblíbená, můžete z ní vyzkoušet také následující recept. Znáte mrkvové nudle?
Kdo by neznal hrášek, malé zelené kuličky ukryté v podlouhlých luscích, které jsou plné železa. Každý jistě ví, jak je železo pro člověka důležité. Hrášek si oblíbily zejména děti. Velmi vhodné je konzumovat jej za syrového stavu. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvý, právě utržený ze záhonu. Myslete také na to, že je vhodné uskladnit si hrášek na zimu. Zde se nachází hned dvě možnosti.
Hojná úroda mrkve se sice může hodit, je ale potřeba vědět, jak ji skladovat, abychom si její chuť mohli užívat stále a po několik měsíců. Hodit se může především v zimě, a to nejen do koláčů a salátů, ale také jako součást různých omáček. Existuje několik způsobů, jak mrkev skladovat, abyste ji mohli za několik měsíců vytáhnout a pochutnat si na ní.