Violet Carrot Wooden Background

Fialová mrkev není žádná novinka. Je známá už od starověku a rozhodně má co nabídnout

Když se řekne mrkev, nejspíš si vybavíme oranžovou zeleninu s dlouhou zelenou natí, sladké chuti a s křupavou strukturou. Nebývalo tomu ale tak vždy. Mrkev, jak ji známe dnes, vypěstovali Holanďané v 16. století, ještě dřív se ale pěstovala mrkev tmavě fialová, bílá nebo žlutá. Takové odrůdy naši předkové znali už od středověku. Zajímavostí je, že ne všechny země na světě mrkev považují za zeleninu. Například v Portugalsku je mrkev ovoce, a to pro jejich národní specialitu – mrkvový džem.

Mohlo by vás zajímat:  Okurky naložené v sáčku jsou hotové během několika hodin. Složitému zavařování bude konec

Jak vznikla oranžová mrkev?

Historie mrkve ale sahá ještě dál než do středověku. Odhaduje se, že fialová odrůda mrkve byla pěstovaná už ve starém Egyptě. Ve středověké Evropě převažovaly kromě fialové barvy také bílé. Podobné barvě, jakou známe dnes, se říkalo červená nebo ohnivá – zkrátka proto, že do doby, než se do Evropy importovaly první pomeranče, Evropané neznali slovo pro oranžovou barvu.

K oranžové mrkvi se váže legenda o jejím původu. Hovoří o tom, že oranžovou mrkev vypěstovali holandští pěstitelé na počest svého krále Viléma Oranžského. Jelikož oranžová patřila mezi královské barvy, taková zelenina vypadala jistě velmi přitažlivě a vlastenecky. Bohužel pro toto rozšířené tvrzení neexistuje žádný reálný základ.

Mohlo by vás zajímat:  Ředkvičky nastartují organismus po dlouhé zimě. Ty doma vypěstované navíc nemusí mít pálivou chuť
Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina pro vaše zdraví

Ať tak nebo tak, mrkev jakékoliv barvy by si měla vydobýt pevné postavení na našem jídelním stole. Neodmítají ji dokonce ani děti, protože je sladká a dobře se tráví. Mrkev má detoxikační účinky, je prospěšná pro náš zrak, reguluje aktivitu jater a snižuje cholesterol v krvi. Na rozdíl od jiných druhů zeleniny se její léčivé účinky ještě znásobí, pokud ji budeme konzumovat vařenou.

Mrkev má blahodárné účinky i na lidskou mysl. V tomto ohledu je prospěšná zejména pro lidi středního a vyššího věku. Při pravidelné konzumaci chrání centrální nervový systém a zpomaluje stárnutí. Pokud mrkev budete přidávat do salátu, nezapomeňte ho pokapat citronovou šťávou. Vaše tělo tak lépe zpracuje železo.

Zdroj: http://www.todayifoundout.com/index.php/2010/04/carrots-used-to-be-purple-before-the-17th-century/
Přidat na Seznam.cz