Rajčata jsou velmi oblíbeným druhem zeleniny. Můžete si je sami vypěstovat na zahradě, po celý rok jsou také k dostání v obchodech. Najdete obrovská rajčata, ale také malé druhy, které se hodí jako příloha nebo místo čokolády večer k televizi. Rajčata si můžete také naložit společně se sýrem a dalšími druhy potravin. Rajče vám dodá spoustu vitaminu C, který se neztratí ani vařením Pokud si denně dáte jedno střední rajče, polovinu dávky vitaminu C už budete mít v sobě.
Čerstvá zelenina, kečup, rajský protlak nebo i sušená – rajčata si můžete dopřát hned na několik způsobů a s žádným z nich rozhodně neuděláte chybu. Rajčata se vyplatí zařadit do jídelníčku, protože snižují krevní tlak, bojují proti rakovině a mají v sobě tolik vitaminů a minerálů, že tím dostanete do těla všechno potřebné. Rajčata jsou přirozenou potravinou Rajčata si můžete snadno vypěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně.
Nakládané okurky se nejčastěji jí na podzim a v zimě, kdy je omezený přístup k čerstvé zelenině. Jejich hlavní výhodou je, že posilují imunitu a mají pozitivní vliv na celkové fungování organismu. Nakládané okurky jsou zdrojem vitamínů B, E, K, C a A, ale zde výčet rozhodně nekončí. Proč se okurky vyplatí jíst?
Červená řepa je potravina, která má své oblíbence i své odpůrce. Její zdravotní přínosy jsou ale známé už od pradávna a rozhodně se vyplatí ji zařadit do jídelníčku. Navíc se nemusíte omezovat pouze na naloženou nebo jinak upravenou řepu. Můžete ji například zamíchat do zeleninových smoothies nebo si udělat jednoduchou šťávu. Řepa přinese nejvíc užitku, když je syrová Mnoho lidí řepu nesní, a to ani v syrovém stavu. Přitom právě syrová má ty nejlepší vlastnosti.
Používáte v kuchyni pórek? Pracujete s ním rádi? Jedná se o velmi známou zeleninu, přesto bývá v kuchyni nedoceněná a předhání ji cibule a česnek. Je to na škodu, jelikož i v pórku se skrývá elixír zdraví. Obsahuje velké množství živin a většina z vás ho zařazuje pouze do polévky, což je velká škoda. Co v pórku najdeme?
Řapíkatý celer je nízkokalorická zelenina, která vám může pomoci zhubnout a snadno se dostat do formy bez hladovění. Můžete ji totiž chroupat mezi jídly, a hlad vás tak trápit nebude. Co ale dělat, pokud zrovna nemáte rádi chroupání zeleniny jen tak, bez nějakého doplňku? Zkuste si z celeru připravit zdravé saláty, které si zamilujete, ale zároveň přijmete dostatek zdravé zeleniny. Proč jíst celer?
Červená řepa je již dlouho oblíbenou zeleninou, ale její zdravotní přínosy nejsou plně doceněny. Je známá jako přísada do polévek a zavařenin, ale na našich stolech se objevuje jen zřídka. Červenou řepu se vyplatí zařadit do každodenního jídelníčku, protože je bohatá na živiny a blahodárně působí na náš organismus. Ideální je pít čerstvě vymačkanou šťávu z červené řepy.
Řapíkatý celer se proslavil jako nízkokalorická zelenina, která je přímo ideální na chroupání mezi jídly. Největší část jeho složení totiž tvoří voda, ale nechybí mu ani cenné živiny. Jak využít jeho potenciál, pokud nejsme příznivci konzumace zeleniny bez jakýchkoliv úprav nebo ochucení? Vyplatí se mít po ruce recepty na saláty s celerem v hlavní roli a inspirace na chutná a zdravá jídla vám nedojdou. Proč nesmí celer v jídelníčku chybět?