Zázrak z Číny dnes zná celý svět. Z jeho účinků můžete těžit i vy
Kysané zelí je oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť. Bývá na jídelníčku zejména na podzim nebo v zimě, kdy pomáhá posílit obranyschopnost těla. Vyrobit si vlastní kysané zelí není žádná věda, naložit tuto zeleninu je snadné, zásadní je dodržet správný poměr surovin, pak už se jen musí čekat na výsledek. Proč sáhnout po misce kysaného zelí a jak se to domácí připravuje?
Pro regulaci trávení a doplnění živin
Kysané zelí výtečně chutná, ale působí též blahodárně na zdraví, zejména posiluje trávení, protože je zdrojem mikroorganismů, které napomáhají střevní mikroflóře. S trávením souvisí též imunita, kromě toho kysané zelí posiluje obranyschopnost těla díky obsaženým minerálům, vitamínům a antioxidantům. Je lékem na zácpu a pomáhá čistit střeva od toxinů. Kromě toho je prevencí před onemocněním rakovinou a jinými závažnými chorobami. Kysané zelí nepomáhá všem, vyhnout se mu musí pacienti s vysokým krevním tlakem, s kardiovaskulárními nebo ledvinovými obtížemi.
Z Číny do celého světa
Zelí patří celosvětově k levné a dostupné zelenině. Bylo tomu tak i v minulosti, kdy bylo nakládání zelí jednou z možností, jak hlávky uskladnit. Kysané zelí zřejmě pochází z oblasti severní Číny a Mongolska, odkud se dostal recept do celého světa. V regionu východní Evropy je kysané zelí obzvláště oblíbené, jedná se o tradiční pokrm v Polsku i v Česku, mezi klasická jídla jej zařazují též Židé. A konzumuje se nejen samotná zelenina, ale také šťáva z kysaného zelí, která přirozeně posiluje imunitu, snižuje revmatické bolesti nebo léčí vředy.
Jak připravovat kysané zelí
Na přípravu kysaného zelí je potřeba mít keramický hrnec, velkou skleněnou nádobu, dřevěný nebo kameninový sud. Dále si připravte:
- 10 kg bílého zelí,
- 1 kg mrkve,
- 200 g soli.
Postup přípravy:
Zelí se omyje, odstraní se vrchní suché nebo nahnilé listy. Hlávka se rozpůlí a odstraní se košťál, následně se nakrájí na nudličky nožem nebo v kuchyňském robotu. Omytá a oloupaná mrkev se nastrouhá na struhadle. Zelenina se smíchá a vloží do nádoby, dokonale se promísí se solí a nechá 20 minut odležet.
Následně se musí pořádně natlačit zelí válečkem nebo lžící, až pustí šťávu. Poté se nádoba přikryje poklicí a zatíží, nechá se pracovat při pokojové teplotě 48 hodin. Při nadzvedávání poklice je nutné vypustit plyny a opětovně utěsnit. Kysání trvá 7 až 14 dní, záleží na okolní teplotě. Po zklidnění, kdy nevycházejí další plyny, je možné uložit zelí do sklenic a do chladu.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/simple-sauerkraut