Egg Shells 706502 1920

Zapomeňte na předražená hnojiva z obchodu, efektivně je nahraní kuchyňský odpad

My lidé potřebujeme ovoce, zeleninu, luštěniny a jiné plnohodnotné potraviny, abychom byli zdraví. Rostliny ale také potřebují pořádnou výživu, která jim doplní minerální látky a vitamíny. Hnojiva zakoupená v obchodě jsou mnohdy šíleně předražená a mnoho lidí hledá různé alternativy. Věřte nebo ne, ale takové způsoby hnojení jsou účinné a dokáží zlepšit kvalitu půdy a  vyživit rostlinu, díky čemuž budou květiny bujně kvést. K takovému kroku lze využít mnoho surovin, které byste běžně akorát tak vyhodili.  

Mohlo by vás zajímat:  Nepříjemná onemocnění se nevyhýbají ani kočkám. Trápit je může obezita nebo ledvinové kameny

Skořápky od vajec

Věděli jste, že již dříve naše babičky vyvařovaly skořápky od vajec, drtily je a poté je podávaly tomu, kdo měl nedostatek vápníku v těle nebo například křivici? I skořápky obsahují minerální látky, které jsou cenné jak pro člověka, tak pro květiny. Jednoduše rozdrťte skořápky na prášek v hmoždíři a zalijte je vodou. Promíchejte a vodu nalijte do květináče. Druhá možnost je smíchání zeminy se skořápkami a následné vysypání na zeminu ke květině.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kávová sedlina

Kávová sedlina je také bohatá na spoustu prospěšných látek, a proto bude skvělou volbou jako hnojivo. Rádi bychom ale upozornili, že je nutné kávovou sedlinu nejdříve řádně vysušit a poté ji zamíchat do hlíny a přidat ke květině. Pokud do květináče nasypete mokrou sedlinu, může zplesnivět.

Mohlo by vás zajímat:  "Vlastní dům na malé vesnici byl krok špatným směrem. Klid je tu menší, než v centru města," zoufají si manželé
Zdroj obrázku: Pixabay

Pekárenské droždí

Jestliže vám zbyly nějaké kvasnice, použijte je na hnojení rostlin. A pokud vám žádné nezbyly, v obchodě je koupíte za pár korun. Stačí, když droždí rozdrobíte do lahve a zalijete je teplou vodou. Kvasnice se rozpustí a mezi tím se ohřejí na pokojovou teplotu. Poté už bude stačit, když rostliny touto směsí zalijete. 

Vývar z…

Jestliže vaříte mrkev, petržel, brambory nebo řepu, nezapomínejte vývar nevylévat, ale zalijte s ním rostliny. Nikdy ale nelijte do květináče horký vývar, měl by mít pokojovou teplotu a nesmí být solený. Je jedno, jestli použijete pouze jednodruhový, nebo vývar ze zeleninové směsi.

Přidat na Seznam.cz