Zajímavý keř mnozí pěstují jen pro okrasu. Neuvědomují si, jaké přírodní léčivo může lidem nabídnout
Mnohdy pěstujeme něco, o čem netušíme vše. Příkladem jsou různé květiny, byliny, ale také keře. Jedním z takových je i hloh. Jeho krásu milujeme především v době jara, kdy je plný dokonalých bílých, ale i růžových květů. Ty lákají nejenom na svou krásu, ale i na svou vůni. Tím ale unikát hlohu nekončí. Umí také plodit. Ti, co si jsou vědomi prospěšnosti, jeho plody pravidelně sklízí a následně je využívají. Známou metodou zpracování je třeba zavařování, ale i příprava různých tinktur a domácích léčiv.
Známý, ale opomíjený hloh
Hloh je keř rodiny růží, který se již dlouho používá v lidové medicíně. Lze úspěšně tvrdit, že hloh je všestranná rostlina. Nejen, že má zdraví podporující účinky, jeho dřevo se používá v řemeslech, některé druhy plní dekorativní funkci. Majitelé zahrad pěstují hloh také jako živý plot, protože rychle roste a jeho četné a husté větve tvoří praktickou a přirozenou bariéru proti nezvaným hostům.
Hlohové ovoce
Jednou z nejzajímavějších částí hlohu je jeho ovoce. Ačkoli je nejčastěji potravou pro zvířata, může být také konzumováno lidmi, jelikož obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Na co všechno jsou tyto bobule bohaté? Jsou výborným zdrojem vitamínů C a A a minerálů, jako je draslík, hořčík, fosfor, sodík a vápník. Ovoce hlohu obsahuje také antioxidanty, které nejenže zpomalují stárnutí těla, ale také usnadňují čištění těla od škodlivin a snižují riziko vzniku mnoha civilizačních onemocnění. Bohužel chuť hlohového ovoce nemusí oslovit každého.
Hlohové květy
Nejsou to jen plody, které mají silný účinek na podporu zdraví. Množství látek, které se nacházejí v květech nebo listech, může překvapit. Obsahují vysokou dávku vitamínu C a dávky skupiny B, antioxidanty či esenciální oleje. Díky tomu je hloh analgetický, protizánětlivý a antialergický. Listy a květenství mohou být úspěšně použity při přípravě infuze, která nejen vyniká svou chutí, ale má silný účinek ve prospěch zdraví.
S čím tedy pomůže?
Hloh je běžná surovina, která se používá při tradiční fytoterapii. Především díky vitamínům, které zlepšují imunitu těla a pomáhají jej chránit před nepříznivými faktory, jako je stres nebo únava. Kromě toho má hloh příznivý vliv na oči. Vitamín A zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů, snižuje výskyt vrásek a zabraňuje tvorbě nových. Hloh je také užitečný při léčení řezných ran, protože usnadňuje hojení a snižuje viditelnost jizev. Hloh má dále příznivý vliv na oběhový systém. Jeho pravidelná konzumace reguluje krevní tlak. Obsažený hořčík podporuje svalstvo a funkci srdce. Díky obsahu flavonoidů se zlepšuje cévní oběh a dochází ke snížení rizika srdeční choroby.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits