Z rajčatových listů a stonků můžeme připravit výživné hnojivo
Ekologická hnojiva získávají oproti chemickým výrobkům navrch, není divu, snadno si je mohou zahradníci vyrobit sami. Platí to zejména pro přesličkovou kejdu či kopřivovou jíchu. Jindy plevelné rostliny se dostávají do hledáčku pěstitelů, kteří je s radostí sbírají, aby si mohli vytvořit přírodní rostlinný prostředek pro posílení růstu zeleniny či okrasných rostlin. Jaký další organický materiál se může použít ke hnojení? Kupodivu také zelené části keříků rajčat. Proč se hodí je zpracovat a použít k výživě zahrádky?
Efektivní rostlinná hnojiva
Dnes se možnosti využívat vše říká zero waste životní styl, naše babičky tak ale žily úplně běžně. Věděly, jak využívat to, co příroda nabízí, včetně rostlin, které nevidí nikdo rád na zahrádce. Například přesličku nebo kopřivy. Z nich vyráběly účinnou kejdu, kterou hnojily rajčata i okurky. Rostlinný hnůj zeleň vyživí, k tomu zabrání napadení škůdci, což platí zejména pro kopřivu. Málokdo ví, že kromě přesličky nebo kopřivy se mohou využívat coby rostlinné hnojivo i další rostliny nebo jejich části, třeba keříky rajčat.
Zadarmo a takřka bez práce
Zajet do hobbymarketu autem, nechat si doporučit vybrané hnojivo, u pokladny zaplatit a jet domů jej aplikovat. Takhle to běžně vypadá v mnoha domácnostech, ale opravdu nemusí. Zcela zadarmo může mít každý účinné hnojivo, které je navíc zcela ekologické. A co víc, jeho příprava je nadmíru snadná, dokonce se dá říci, že se vytvoří samo. Není potřeba žádných dalších ingrediencí ani vybavení pro jeho výrobu. Jak se kejda z rajčatových keříků připravuje a používá?
Domácí hnojivo z rajčat
Zelené části rajčat obsahují vitamíny, zejména C a E, k tomu draslík či betakaroten, proto dobře poslouží k výrobě hnojiva. Používat se mohou veškeré zelené části keříků včetně listů a stonků. Vyřadit se musí poškozené, nahnilé nebo plísní napadené části. Zelená směs se nadrtí a vloží do plastové nádoby, zalije se vodou (na 300 gramů hmoty připadne jeden litr vody), použít se může dešťová. Roztok se nechá pracovat po dobu dvou týdnů, přičemž je nutné každodenně směs zamíchat. Po vymizení pěny se může kejda použít, ředí se v poměru 1 : 10. Roztokem se zalívají rostliny ke kořenům.
Zdroj: https://www.tomatobible.com/tomato-leaves-uses/