Orange Vibrant Pumpkin With Seeds

Využijte dýni na maximum. Hodit se budou i slupky a semínka

Podzim je v plném proudu a s dýněmi se tak jak v supermarketu, tak na trzích i kdekoli jinde můžeme setkat poměrně často. Právě tato surovina je totiž pro podzim typická. Jak ji ale zpracovat tak, abychom využili opravdu ji celou a dostali tak zpět její hodnotu a zároveň jsme nevytvářeli zbytečný odpad? To a ještě daleko více se dozvíte v dnešním článku. Pro více informací jistě čtěte dál.

Se slupkou nebo bez?

Co se slupky týče, každá dýně je jiná. Některé mají slupky jedlé a měkké jako například dýně Hokkaidó a jiné mají naopak slupku tvrdou, která časem vyschne. Tou se vyznačují zejména druhý dekorativní. Vždy je tak dobré si zrovna o vámi využívaném druhu něco zjistit. Každopádně, pokud slupku nebo jakoukoli jinou část neplánujete využít, nemusíte ji hned házet do koše. Místo toho ji zkuste dát na kompost váš, sousedův či zkuste najít nějaký komunitní. Můžete také využít popelnice na bioodpad.

Mohlo by vás zajímat:  Bernard se ptá na kvalitu piva zákazníků přímo u výčepu
pieces-cut-raw-pumpkin-are-placed-burlap
Zdroj obrázku: Freepik

Určitě nezapomeňte na semínka

Velmi důležitá část dýně jsou také její semínka. Právě ty totiž obsahují řadu vitamínů, minerálů a prospěšných tuků. Je ale potřeba je prvně z dýně dostat. Vyškrabte tak vlákna a semínka z nich vytahejte. Poté si je můžete usušit v troubě či klasicky například na topení, tam mají ale občas tendenci plesnivět, tak buďte opatrní. Upéct je navíce můžete i s různými typy koření. Semínka si můžete osolit nebo na ně třeba aplikovat pikantní směs. Po usušení či upečení pak ze semínek bude skvělá svačina nebo například jen taková dobrota k televizi. Můžete jimi nahradit například klasické brambůrky či oříšky.

Mohlo by vás zajímat:  Peroxid vodíku pomůže také rostlinám. Podpoří jejich růst a ochrání je před škůdci

Dýně na několik způsobů

Z dýně jako takové pak můžete vytvořit spoustu skvělých receptů. Nejznámější je nejspíše dýňová krémová polévka, která už je vlastně znakem podzimu. Kromě toho ale můžete z dýně udělat přílohy buď tím, že ji pouze upečete nebo třeba ve formě pyré.

Zdroj: https://www.countryliving.com/uk/create/food-and-drink/a34296995/pumpkin-cooking-ideas/
Přidat na Seznam.cz