Dried Fruits Nuts Local Food Market

Vyhodit pomerančovou kůru je obrovská chyba. Lze z ní připravit dokonalou lahůdku

Pomeranče jsou ovoce, které je velmi oblíbené především v zimním období. Ovoce, ale i zelenina jsou stále oblíbenější, a právě pomeranče jsou populární tím, že jsou sladké a šťavnaté. Jíme především dužinu a slupky necháváme ležet ladem nebo je vyhazujeme, hodit se ale mohou například na kompost nebo je můžete využít ke kandování.

Poradíme, jak využít všechno z pomerančů

Jak si připravit domácí kandovanou kůru z pomerančů? Není to nic složitého. Jestli si ji chcete vyrobit sami, musíte se především dostatečně zásobit ovocem. Slupka by měla být beze skvrn a jiného zabarvení, takže samotné ovoce musí pocházet z kvalitního obchodu, nejlépe od místního dodavatele, ať víte, co kupujete. Takové kousky nebudou ošetřené chemií. Ovoce, které si koupíte, doma očistěte pod tekoucí vodou pomocí kartáčku. Poté už je stačí pouze oloupat, dužinu sníst a nechat si slupky, které využijete.

Mohlo by vás zajímat:  Ze semínek jahod můžeme snadno vypěstovat nové sazenice

Slupky si pak postupně nakrájejte, kůra může mít libovolnou tloušťku. Záleží na tom, k čemu pak budete slupky používat. Pomerančová kůra obsahuje také bílou část, která je zodpovědná za to, že pomeranč chutná hořce. Kandovaná kůra ale musí být sladká, takže bílou část budete muset ještě ručně odstranit.

Zdroj obrázku: Freepik

Kandování není náročný proces

Kandování je proces, na který budete potřebovat spoustu cukru. Nemusíte se ale ničeho bát, protože kandovaného ovoce nesníte kilogramy, takže vám trocha cukru neuškodí. Připravte si jednu a půl sklenice cukru, slupky ještě předtím dejte do hrnce se silnějším dnem a všechno zasypte cukrem. Postavte na sporák, zapněte plotnu na nízký stupeň a přidejte několik lžic vody.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejný banán není jen k jídlu. Zvlhčuje pleť, bělí zuby a mírní otoky

Hrnec zahřejte, aby se rozpustil cukr, ale pozor, nesmí se připálit. Slupky neustále míchejte vařečkou. Až se cukr rozpustí, teprve poté dojde k samotnému kandování neboli smažení. Nezvyšujte ale výkon hořáku, kůru nechte opékat asi půl hodiny a hodně míchejte. Poté nechte kůru vychladnout a dejte ji do dobře uzavíratelné sklenice. Skladujte na temném místě.

Zdroj: https://www.canadianliving.com/food/food-tips/article/how-to-make-candied-fruit
Přidat na Seznam.cz