Vyhodit kávovou sedlinu do koše je největší chyba. Doma i na zahradě najde skvělé využití
Kávová sedlina je pozůstatek turecké kávy, kterou si můžete vychutnat nejen v kavárně, ale také doma. Bohužel v dnešní době už se tento druh kávy tolik nedělá, nicméně pro milovníky nastává otázka, co udělat s kávovou sedlinou, která většinou nakonec skončí v odpadkovém koši. Je to velká škoda, protože její vlastnosti můžete využít ve svůj prospěch.
Káva dělá mnoha lidem lepší ráno
Spousta lidí je na kávě závislých. Není na tom nic špatného, pokud jí nepijete několik litrů denně. Kávová sedlina jsou vlastně zbytky kávy po jejím dopití. Můžete ji využít mnoha způsoby, lidé ji ale většinou vyhazují do koše. Přitom je tolik možností, jak ji můžete využít. První z nich jen například ten, že ji můžete usušit a poté nasypat na talířek a vložit do lednice.
Kávová sedlina bude působit jako pohlcovač nepříjemných zápachů a vy nebudete mít strach lednici pokaždé otevřít. Stejně bude působit také v šatní skříni a odstraní zápach i z jiných spotřebičů. Kávovou sedlinu můžete snadno využít také jako hnojivo pro své rostliny. Dodá jim spoustu minerálů a dalších látek, které potřebují. Pomůže jim správně růst a také hojně kvést.
Sedlinu využijete také na zahradě
Káva, kterou si namelete, má mnoho výhod. Jednou z nich je, že se hodí také jako hnojivo na zahradní rostliny. Skvěle s ní vyplašíte škůdce, kteří ohrožují úrodu. Používejte pokaždé čerstvou kávovou sedlinu nebo si tu starší dejte usušit, ať ji můžete nasypat do sklenice a později použít větší množství. Sedlina je bohatá především na dusík, který rostliny potřebují.
Kávou můžete rostliny také postříkat. Pokud se dostane do půdy, rostlina získá mnoho živin. Organická káva bude nejvhodnější k vytvoření kávové sedliny. Bio káva je sice o něco dražší, rozhodně ale stojí za to ji vyzkoušet, protože má mnohem lepší chuť.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/uses-for-coffee-grounds