Fresh Potatoes Basket

Voda z brambor není žádný odpad. Využít ji můžete na mnoho způsobů

Brambory patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším přílohám a připravují se na různé způsoby. Pokud alespoň občas brambory i vaříte, měli byste vědět, že je dobré vodu z nich uchovat. V průběhu vaření se do ní totiž z brambor uvolňují cenné látky, zejména vitaminy a minerály, a jejich sílu můžete ještě využít. Navíc má voda z brambor i ryze praktické využití v kuchyni.

Základ pro přípravu omáček

Kromě vitaminů a minerálů obsahuje voda, v níž se vařily brambory, také škrob, který má zahušťovací účinky. Tato voda se tak skvěle hodí k přírodnímu zahuštění omáček, kdy se vyhnete nutnosti připravovat jíšku nebo používat její sušenou variantu. Ze stejného důvodu se tato voda hodí i jako samotný základ při vaření polévky. Navíc skvěle poslouží i tehdy, když potřebujete kvůli nečekanému množství strávníků polévku nastavit.

Mohlo by vás zajímat:  Okurky jsou vybíravá zelenina. Při pěstování společně s jinými druhy můžou nastat problémy

Očista ledvin

Pokud chcete svým ledvinám dopřát obnovující a čisticí kúru, přidejte do vody z brambor pepř a nakrájenou cibuli a nechejte dobře vyluhovat. Tento výluh poté pijte denně po dobu několika týdnů, abyste ledviny vyčistili a podpořili jejich činnost.

Zdroj obrázku: Freepik

Čisticí prostředek

Solená a ještě horká voda z brambor je účinný lešticí prostředek na příbory a nádobí ze skla. Mimo to je skvělým čisticím prostředkem na hodně znečištěné povrchy, například dvířka trouby nebo vnější dna hrnců a pánví. Pokud se vám zdá, že vaše linoleum postrádá lesk, voda z brambor mu ho účinně vrátí.

Mohlo by vás zajímat:  Vyzrajte na vánoční kaktus a poznejte triky správného pěstování po celý rok

Přípravek na vlasy

Díky vitaminům a minerálům se voda z brambor hodí také jako vlasová kúra. Pokud ji však budete chtít použít k tomuto účelu, je třeba na to myslet již na začátku a vodu nesolit. Když budete mít vlasy klasickým způsobem umyté, přelijte je ještě vlažnou vodou z brambor, která jim dodá lesk i hebkost.

Hnojivo

Cenné látky ve vodě, v níž se vařily brambory, můžete využít také pro vaše rostliny, a to jak pokojové, tak i ty na zahradě. Vychladlou vodu stačí použít alespoň jednou týdně jako zálivku nebo její doplnění.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/potato-water-for-bread-baking-how-to-make-427570
Přidat na Seznam.cz