Person Showing Cut Orange Half Pile Fruits

Vitamín C snadno doplníme zdravými produkty

V podzimních a zimních plískanicích nejvíce trpí lidská imunita. Tu je třeba podpořit otužování, zdravým životním stylem a přísunem vitamínu C. Nejlépe je ho konzumovat v přirozeném stavu, tedy v ovoci a zelenině. Kde ho najdete nejvíce?

Co je to vitamín C

Vitamín C, jinak zvaný jako kyselina askorbová, je ve vodě rozpustná živina, která je nezbytná pro řadu funkcí v lidském těle. Podílí se zejména na obranyschopnosti organismu. Už v minulosti se zjistilo, že zabraňuje vzniku kurdějí. Tuto kyselinu lze vyrobit syntetickou cestou a konzumovat pak ve formě potravinových doplňků. Lépe ovšem je, když si vitamín C dodáte do těla formou zeleniny, která ho obsahuje.

Mohlo by vás zajímat:  Šťáva z okurek podpoří detoxikaci a zdraví střev. Dopřejte si skleničku denně

Šípek a černý rybíz

Podzim je obdobím, kdy se sklízí šípek. Právě tato rostlina obsahuje velké množství vitamínu C, a to až 1 500 mg na 100 g. Připravuje se z něho čaj i šípková marmeláda. Výhodou šípku je zejména to, že ho najdete volně v přírodě, takže příjemné lze spojit s užitečným. Z podzimního výletu si můžete přinést košík natrhaných šípků.

black-currants-glass-bowl
Zdroj obrázku: Freepik

Růžičková kapusta a brokolice

Bohatá na tento vitamín je také růžičková kapusta (115 mg/100 g) a brokolice (90 mg/100 g), z nichž lze uvařit různá jídla – od polévek až po hlavní pokrmy. Léto je zase sezónou černého rybízu, jenž vitamín C také obsahuje (200 mg/100g). Jestliže chcete uchovat co nejvíce tohoto důležitého vitamínu, je vhodní zmíněnou zeleninu připravovat v páře.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen okurky. K nakládání jsou skvělé i jiné druhy, netradiční chuť přinesou citrony

Rakytník a citrusy

Tradičně je jako zdroj vitamínu C používají citrusové plody – zejména citrony, pomeranče či grapefruity. Ovšem i rakytník je ho obsahuje velké množství. Tento keř si dokonce můžete pěstovat na vlastní zahradě. Kromě něho vitamín C najdete i v cibuli, okurce, ředkvičce, česneku či mrkvi.

Jak je zřejmé, se žádnou zeleninou neuděláte chybu, protože prakticky každá běžně používané v české domácnosti vitamín C obsahuje.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/
Přidat na Seznam.cz