Vařit s bobkovým listem se může šeredně vymstít. Kdo to neumí, měl by známé koření raději zapálit

Bobkový list zná každý. Ale využít ho v kuchyni může být veliká chyba. Kdo s ním neumí pracovat, ten může celý pokrm znehodnotit. I proto byste k němu měli přistupovat s tímto vědomím. Když si nejste jisti, jak ho správně použít, raději na něj vůbec nesahejte. Sice dokáže jídlo příjemně ochutit a dodat mu skvělou vůni, ale také ho může zničit.

Známý bobkový list

Těžko bychom v našich končinách hledali známější koření, než je bobkový list. Však má také celou řadu vyžití v kuchyni. Používá se jako koření do vývaru, hodí se při pečení masa, stejně jako najde uplatnění i v české klasice, kterou je svíčková na smetaně. Bobkový list má ale i své specifické vlastnosti, které je třeba brát při použití v potaz.

Mohlo by vás zajímat:  Jedinečný zelený ječmen si můžeme dopřát každý den. Pročistí tělo a doplní vitamíny

Sušené koření

Bobkový list lze s trochou snahy vypěstovat i v květináči na parapetu. Jednodušší však bývá hotové koření koupit. Sáček se sušeným bobkovým listem stojí doslova pár korun a mají ho v každém obchodě. Vždy je však nutné počítat s tím, že tento sušený stav nemusí být při všech přípravách správnou volbou. Právě jeho sušení může napomoci k tomu, že se jídlo znehodnotí.

Zdroj obrázku: Freepik

Tvrdá přísada

I když necháme sušený bobkový list několik hodin ve vývaru, nedojde k tomu, že dostatečně změkne. Pokud jsme ho použili celý, můžeme ho snadno vyndat. Když je nasekaný, nezbývá než celý vývar přecedit, jelikož kousnutí do kusu sušeného tvrdého bobkového listu není nic příjemného. Pokud už ho chceme použít, měl by být vždy v sáčku nebo sítku na koření, což zajistí, že se dá po uvaření snadno vyndat.

Mohlo by vás zajímat:  Někteří lidé přitahují komáry jako magnet. Roli hraje krevní skupina, fyzická námaha i hormony

Místo vaření aromaterapie

Pokud si nejste vařením s bobkovým listem jisti, raději ho nepoužívejte. A co s nakoupenou zásobou? Dá se použít i jinak. Třeba jako základ aromaterapie. Postup je extrémně snadný. Dejte ho na talířek, zapalte, sfoukněte a nechte pomalu doutnat. Celý byt dokonale provoní nádhernou vůní. Mnohem lepší než tou, která se bude linout z jídla, kde hrozí velké problémy.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/bay-leaf-burning, https://www.krtv.com/why-recipes-call-bay-leaves/
Přidat na Seznam.cz