Užijte si chuť česneku naplno a použijte ho v kuchyni dle nejlepších receptů

Kdo by nemiloval česnek? Jeho silně aromatickou vůni a dokonalé přínosy pro zdraví? Jeho účinky jsou přímo antibiotické. Jedná se o nejoblíbenější koření rozšířené po celém světě. Má velmi široké využití. Zjistěte, jak ho zpracovat tak, aby jeho chuť byla zvýrazněna a nepřišel o své prospěšné vlastnosti. 

Nejideálnější pro maso

Česnek je nejideálnější pro vepřové, telecí a jehněčí maso. Nejčastěji ho využijeme třený se solí nebo lisovaný. Pokud chcete péct maso s česnekem, je dobré si předem připravit česnek s jinou bylinkou a vytvořit tak pastu. Například česnek s majoránkou, bazalkou a jinými bylinkami. Samozřejmostí je i sůl. Takto připravenou pastou potřete maso a nechte několik hodin odležet v lednici. Mimo to, pokud pečete velký kus masa, můžete ho naplnit půlkami česneku. Pro změnu strouhaný česnek bude ideální pro naložení do oleje nebo octa. Dále je česnek skvělý pro studené polévky, které jsou v dnešní době velmi oblíbené. Například cuketová polévka, špenátová a jiné. Za vyzkoušení jistě stojí i grilovaný česnek, který se griluje ve slupce. Stačí pouze odříznout horní část hlavy, polít olivovým olejem, posypat solí a dát grilovat. Po ugrilování jej můžete sníst nebo z něj připravit lahodné česnekové máslo.

Zdroj obrázku: Pixabay

Naložený česnek

Naložený česnek lze použít pro sendviče, saláty, polévky nebo klidně i dipy, jako doplněk k plackám, těstovinám, sýrům a jiným pochutinám. Do litru olivového oleje dejte několik oloupaných stroužků česneku a nechte uležet. Přidejte například rozmarýn nebo bazalku, chuť bude dokonalá. Česnek je skvělý pro chuť i v nakládaných okurkách. Nebo také můžete naložit a zavařit do sladkokyselého nálevu pouze česnek. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Divoký česnek

Divoký česnek nebo také medvědí česnek lze pěstovat i na zahradě. A pokud jej nechcete pěstovat, můžete si ho zajít v dubnu natrhat do lesa. Roste většinou poblíž řek v lese. Jedná se o vysoce výživnou bylinu, kterou lze přidat na chleba s máslem, do salátů, polévek, mas, klidně i tvarohu. Z medvědího česneku lze udělat i špenát s vejcem. Můžete také udělat pesto na těstoviny.

Přidat na Seznam.cz