Třešňové stopky obsahují prospěšné látky. Můžeme z nich připravit zdravý nálev
K teplému období patří koupání, sluníčko a také sběr letního ovoce. Třešně mezi letní ovoce bezesporu patří. Bohužel ceny za tyto lahodné plody lámou každým rokem rekordy. Jak ale z třešní využít opravdu co nejvíce? Možná jste to nevěděli, ale také stopky třešní se dají spotřebovat. Poradíme, jak z nich připravit zdraví prospěšný nálev.
Třešně a jejich blahodárné účinky
Třešně dozrávají v období od konce května do začátku srpna. Třešně se globálně dělí do tří odrůd dle doby zrání na rané, střední a pozdní třešně. Druhy tohoto ovocného stromu se také liší barvou a velikostí listů, ale také plodů. Třešně samotné jsou tvořeny z 80 % z vody. Zbylých 20 % tvoří velmi mnoho prospěšných látek. V tomto ovoci najdeme ve 100 gramech více než 250 mg draslíku, který přispívá k vyplavení přebytečné soli z těla, a dále vitamíny A a C, které velmi příznivě působí na detoxikaci a čisticí aktivity organismu.
Léčebné vlastnosti stopek třešní
Vědci zjistili, že také stopky třešní obsahují značné množství antioxidantů a polyfenolů. Tyto stopky se v lidovém léčitelství využívají již řadu let. Jejich vlastnosti jsou vhodné při redukci váhy nebo k mírnění menstruačních bolestí. Stopky třešní dokážou povzbudit ledviny k většímu vylučování moči z těla, a tím také chloridu, sodíku a vápníku.
Jak připravit nálev?
Do misky dejte asi hrst třešňových stopek a přelijte je litrem vody. Tuto směs přiveďte k varu, nechte pět minut provařit a poté odstavte z plotny. Po vychladnutí stopky sceďte a nálev přelijte do láhve nebo sklenice. Tento léčivý mok dejte do lednice. Léčivé vlastnosti se projeví až do 3 dnů od přípravy tohoto nálevu. Kdykoli během dne můžete nálev popíjet, ale největší léčivou sílu dodá tělu, pokud jej vypijete na lačno. Doporučená denní dávka jsou 2 sklenice.
Zdroj: https://bio-vega.com/en/blog/cherry-stems-the-multiple-benefits-on-health-b20.html