Rowan Mountain Ash Berry Sorbus Aucuparia Bunch Growing Tree Branch

Domácí jeřabinová tinktura zklidní trávení a uleví při zánětu

Z procházek si většinou v kapsách přinášíme kaštany a žaludy. Příště byste ale měli sáhnout také po jeřabinách, které mají mnoho léčivých vlastností. Ačkoliv syrové plody nejsou ke konzumaci vhodné, můžete si z nich vyrobit džem, džus, sirup nebo tinkturu, která příznivě působí na trávicí soustavu.

Jeřabiny jsou plné vitamínů a minerálů

Jeřabiny rostou na malých stromech z čeledi růžovitých. Jsou to malé oranžovočervené kuličky, kterých si lze všimnout už z dálky. První plody se objevují v první polovině září, se sklizní se ale vyplatí počkat až po mrazech, protože vlivem nízké teploty ztratí hořkost. Pokud je natrháte dříve, před zpracováním je na několik hodin vložte do mrazáku.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí zavařeniny se stanou krásným dárkem, který lze snadno dozdobit podle fantazie

Plody jeřábu jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu E a K, draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, zinku, organických kyselin, flavonoidů, taninů a pektinů. Přítomná kyselina sorbová a její soli působí proti kvasinkám v těle a studie prokázaly, že extrakty z plodů jeřábu inhibují růst patogenních bakterií. Vykazují také pozoruhodné antioxidační vlastnosti.

1771
Zdroj obrázku: Freepik

Jak tinkturu vyrobit?

Jeřabiny mají protizánětlivé a antiaterosklerotické vlastnosti. Působí jako diuretikum při problémech s ledvinami a močovým měchýřem. Stimulují střeva, detoxikují játra a pomáhají při chronických poruchách trávení. K přípravě tinktury budete potřebovat kilogram jeřabin, litr lihoviny, litr vody, kilogram cukru a šťávu z jednoho citronu.

Mohlo by vás zajímat:  Blanšírování trvá pouhých pár minut, během kterých si zelenina uchová krásný vzhled i maximum živin

Omyté ovoce vložte do sklenice, přidejte citron, cukr, polovinu vody a polovinu lihoviny. Nechte uzavřené tři týdny stát na stinném místě. Poté směs přeceďte a zbylé ovoce zalijte zbývajícími tekutinami. Nechte stát další tři týdny. Nakonec smíchejte scezenou tekutinu z první i druhé etapy a opět nechte v lahvích tři týdny uzrát. Užívejte při žaludečních problémech, jaterních chorobách, zažívacích potížích a infekci močových cest.

Zdroj: https://howtogetrid-en.expertexpro.com/nastojka-iz-krasnoj-ryabiny-recepty-prigotovleniya/
Přidat na Seznam.cz