Walnuts Burlap Bag

Tinktura z vlašských ořechů dodá tělu maximum prospěšných látek, které tyto plody nabízí

Vlašské ořechy jsou sice kalorická svačinka, ale májí v sobě tolik prospěšných látek, že se vyplatí si je občas dopřát. Jsou plné zdravých tuků, které posilují paměť, a díky nim budete mít také zdravé srdce. Ořechová tinktura je možná neznámý pojem, ale získává na popularitě. Připravuje se ze zelených ořechů.

Proč jsou vlašské ořechy tak zdravé?

Vlašské ořechy obsahují především omega-3 mastné kyseliny, k dennímu pokrytí těchto živin stačí hrst oříšků denně. Obsahují také železo, hořčík nebo zinek. Díky tomu budete denně bez stresu a hravě si poradíte se všemi úkoly. Váš mozek bude pracovat naplno a kromě toho v ořeších najdete i vitaminy skupiny B, které podporují činnost oběhového a nervového systému. Pro těhotné ženy je tu zase kyselina listová.

Mohlo by vás zajímat:  Blahodárné účinky artyčoku na zdraví jsou známy od starověku. Do jídelníčku patří každý den

Vlašské ořechy ale obsahují také látky, které chrání srdce. Snižují krevní tlak, a tak je minimální riziko, že vás dostihne infarkt nebo mozková mrtvice. Mají vliv také na koncentraci a oddalují proces stárnutí. V posledních letech je velmi oblíbená ořechová tinktura, která se vyrábí z plodů sebraných v červenci – když jsou ještě zelené. Extrakt z ořechů se pak využívá také v kosmetickém průmyslu.

Zdroj obrázku: Freepik

Dejte si pozor, na ořechy můžete mít alergii

Vlašské ořechy ale nejsou pro každého. Objevit se totiž může alergie na ořechy, vyhýbat by se jim měli také lidé, kteří mají problémy s ledvinami. Ořechovou tinkturu si pak můžete vyrobit také sami doma. Ořechy nemusí být jen chutnou svačinkou, hodí se do různých dezertů a salátů. Na tinkturu pak budete potřebovat 30 kousků zelených ořechů, litr vodky, vodu a sklenici cukru.

Mohlo by vás zajímat:  Ošetření po bodnutí komárem: domácí prostředky sníží otok a bolest

Připravte si zavařovací sklenici, do které nasypte nasekané ořechy. Přilijte vodku, aby byly ořechy zakryté. Poté můžete přidat ještě hřebíček, ale není to nutné. Směs dejte na slunné místo na jeden měsíc. Po této době ořechy oddělte od alkoholu, svařte vodu s cukrem a tinkturu nalijte do vychladlé směsi, promíchejte a dejte stranou, tentokrát na sedm dní. Poté tinkturu nalijte do lahviček a můžete začít používat. Nejvíce z ní získáte ale až po roce skladování.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-walnuts
Přidat na Seznam.cz