Sušení hub je nejlepší způsob, jak je uchovat. Chce je ale sušit správně
Rostou? Pokud ano, a to navíc v hojném počtu, je vhodné nasbírané houby upravit takovým způsobem, aby při delším uskladnění nedocházelo k jejich plesnivění. Jedním z nejefektivnějších postupů, jak toho docílit, je sušení.
Sušené houby jsou pochoutka, která svojí výraznou chutí doplní celou řadu pokrmů. Samotný postup sušení se zdá být snadný, i zde se však mohou objevit různá úskalí. V potaz je nutné brát nejen samotný proces, ale také druh hub. Ne všechny druhy jsou na sušení vhodné.
Které houby (ne)sušit?
Některé houby chutnají v čerstvém stavu, avšak usušením můžeme docílit nepříjemné chuti i dalších možných problémů. Sušit není vhodné jeden z nejhojněji se vyskytujících druhů – babky. Je tomu tak z důvodu možného šíření parazitů, k němuž v tomto procesu často dochází. Paraziti se takto mohou rozšířit také na další sušené houby. Konzumace takových hub pak může negativně ovlivnit naše zdraví. Naopak vhodnými houbami na sušení jsou bedly, pravé hřiby, ryzce či křemenáče.
Důležitý je správný sběr i čištění
Abychom získali skutečně chutné a zdravotně nezávadné houby, je důležité dodržovat správný postup při jejich sbírání i následném čištění. Houby bychom neměli sbírat do plastových tašek – v nich se snadno zapaří. Za tímto účelem jsou nejvhodnější proutěné košíky. Během sběru dbáme také na stav samotných hub – sbírat bychom neměli houby plesnivé či červavé, a to ani pokud jsou takto poškozeny pouze z části. Také zde platí, že i jediný špatný kus může znehodnotit všechny zbylé houby.
Čištění provádíme pouze pomocí nože. Houby před sušením neoplachujeme, takto hrozí zvýšení vlhkosti, která může posléze vést ke vzniku plísně.
Jak na sušení
Jak tedy při sušení postupovat, aby proběhlo správně? Způsobů, jak houby sušit, nám dnešní doba nabízí skutečně mnoho. Vybrat si můžeme například z využití sušičky, horkovzdušné trouby či obyčejného radiátoru.
Ať si vybereme kteroukoliv možnost, důležité je, aby byly houby určené na sušení nakrájené na plátky o tloušťce cca 4 mm. Takto nakrájet můžeme celé hříbky, ale také pouze jejich klobouky. Skládat bychom je měli samostatně tak, aby se navzájem nijak nepřekrývaly.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-dry-mushrooms-oven-method-1327547