Styl zero waste najde své místo v každé kuchyni. Všechny zbytky potravin lze skvěle využít
Každému z nás se někdy stane, že v kuchyni zůstanou zbytky jídla. Bohužel je často vyhodíme, což je plýtvání nejen jídlem, ale také penězi. Když se naučíte, jak spotřebovat zbytky, můžete ušetřit hodně peněz a zároveň mít dobrý pocit z toho, že jste zužitkovali vše, co jste nakoupili. Podívejme se na pár osvědčených tipů a triků, jak to můžete udělat.
Co dělat, když uvaříte až příliš jídla?
Pokud jste předchozí den uvařili příliš mnoho těstovin nebo brambor, můžete je použít v dalším jídle. Přidejte k nim kousky uzeného masa, zalijte vejci nebo smetanou a připravte si zcela nové jídlo. Mnoho pokrmů lze také zamrazit, což by vám mohlo hodně pomoci. Pokud vám zbyla trocha vývaru, nalijte ho do výrobníku ledových kostek a zmrazte. Poté ho můžete znovu rozmrazit a použít do omáček nebo znovu konzumovat jako vývar.
Stejně můžete přistupovat i k hotovým jídlům, která jsou vhodná do mrazáku. Vložte je do krabičky a dejte zamrazit. Za pár týdnů je můžete vyndat a vychutnat si již hotové jídlo. Z povadlé zeleniny můžete připravit vývar, který můžete použít jako základ polévky nebo omáčky. A jestli máte k dispozici tvaroh těsně před spotřebou, přidejte do něj mouku, vejce nebo hodně zralý banán a připravte si lahodné placičky.
Slupky ze zeleniny nemusíte vyhazovat!
Máte doma slupky od brambor a máte pocit, že je musíte vyhodit? Omyl! Zalijte je olivovým olejem, posypejte solí a dejte upéct do trouby. Získáte z nich skvělé chipsy. Brambory musíte pochopitelně předtím důkladně umýt, aby tam nebyla žádná hlína a nečistoty, ale jinak si je můžete vychutnat u večerního filmu jako malou svačinku.
Zbytky po loupání a škrábání zeleniny vložte do sáčku a zmrazte. Až budete mít sáček plný, použijte odřezky ze zeleniny na přípravu vlastního zeleninového vývaru. Musíte ho vařit ideálně několik hodin, ale získáte silný vývar, který bude skvělý jako základ pro polévku, ale také na omáčky a mnoho dalších pokrmů.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/zero-waste-cooking-eating