Správné usušení hub zaručí uchování jejich chuti a bezpečné skladování
Už se nemůžete dočkat, až porostou ty úžasně voňavé a lahodné houby? Každý rok od srpna do října se vydáváte do lesa na sběr a poté houby zavařujete a zamrazujete? Jenže jistě už jste přišli na to, že houby po zmrazení nejsou tak chutné, jak by měly být. To je ale jistě škoda, proto zkuste houby sušit. Jejich lahodná chuť se tak znásobí a vy si houby můžete užívat po celý rok. Dokonce je po usušení můžete rozemlít a použít do omáček nebo polévek. Je dobré vědět, jak správně takové houby sušit.
Vzduch a teplo v hlavní roli
Na sušení používejte zásadně čerstvé a zdravé houby. Nesmějí v nich být červi ani dirky po červech. Každý kousíček houby řádně očistěte a osušte. Nyní rozdělte houby podle velikosti, aby lépe a stejně rychle uschly. Můžete je také nakrájet na stejně malé kousky. Myslete na to, že kousky hub nesmějí být menší než jeden a půl centimetru, protože po usušení se ještě více smrští a mohly by vám propadávat, než je rozemelete nebo uschováte. Jestliže se rozhodnete houby sušit na slunci, sušte je jednoznačně na sítu a přikryjte je sítí, aby po nich nelezly mouchy. Nezapomínejte houby rozprostřít jednu vedle druhé, nikoliv na sebe. Umístěte je na místo, kde svítí slunce celý den. Můžete je sušit i doma v místnosti, kde není příliš vlhko a kde je radiátor. Houby navlečte na provázek nakrájené na tenké plátky a zavěste je nad topení. Také je můžete upéct v troubě. Nebo máte sušičku na ovoce? Ta bude vůbec nejlepší, protože sušení bude rychlé a navíc budete mít jistotu, že vám po houbách neleze hmyz.
Jak poznám, že jsou houby usušené?
Pokud sušíte houby v sušičce na ovoce, nezapomeňte prohazovat patra, aby houby dobře prosychaly. Usušené houby poznáte jednoduše, a to tak, že se zkroutí a po zmáčknutí je jednoduše zlomíte – nebudou gumové a jednoduše půjdou rozdrtit. Pokud tomu tak není, rozhodně je ještě sušte, jinak vám uskladněné začnou plesnivět.