Správná hydratace je klíčem ke zdraví. Tekutiny doplní i některé druhy zeleniny a ovoce
Každý den bychom se měli starat o správnou hydrataci organismu. O to větší pozornost si zaslouží v létě, kdy jsou venku vysoké teploty a bez vody se jen těžko obejdeme. Sklenice vody v horkých dnech je nejlepší volbou, vodu lze ale získat i z potravy. Aby tělo správně fungovalo, je nutné mu zajistit správné množství vody každý den.
Kolik vody denně vypít?
Světová zdravotnická organizace doporučuje vypít 30 ml vody denně na každý kilogram tělesné hmotnosti. Je to jednoduchý výpočet – tolik, kolik vážíme, vynásobíme číslem 0,03. Výsledek udává, kolik litrů vody tělo potřebuje pro správné fungování. Například pro ženu vážící 60 kilogramů to bude 1,8 litru tekutin. Výsledek zohledňuje také vodu obsaženou v pevných potravinách, která obvykle tvoří přibližně 20 % příjmu tekutin.
Pro výpočet optimálního příjmu tekutin se používá také konverzní faktor, který doporučuje, aby dospělí lidé přijali 1 ml tekutiny na každou spotřebovanou kalorii během dne. Jak už bylo řečeno, pitná voda je primárním zdrojem, ale nikoliv jediným. Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují rovněž hodně vody a vyplatí se po nich sáhnout zejména v létě.
Ovoce a zelenina bohaté na vodu
Mezi zeleninu s vysokým obsahem vody patří okurky (až 95 %), které jsou zároveň dietní. Velmi podobně je na tom cuketa, která je plná vitamínů a minerálů. Vyplatí se sáhnout i po celeru. Okolo 80 % vody obsahuje mrkev, která patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Dále můžeme do stravy zahrnout brokolici, rajčata, ředkvičky, květák, papriky, salát, chřest, špenát a tuřín.
Ovoce bohaté na vodu zahrnuje především meloun, který voda tvoří z 92 % a mohou ho jíst i diabetici. Pokud vám meloun nechutná, zkuste kiwi. Organismus skvěle hydratují i jahody, broskve a pomeranč, z něhož získáme téměř půl sklenice vody. Dále v horkých dnech konzumujte ananasy, grapefruity, jablka, švestky, třešně a maliny.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods