Skvělá letní svačinka i nečekaný lék. Angrešt si rozhodně zaslouží více pozornosti
Angrešty mají vysokou nutriční hodnotu a neobvyklou chuť. Bohužel jsou podceňovány a často skončí ve stínu jiných letních pochoutek. Stojí však za to zahrnout je do své stravy. Přinese vám to více výhod, než si myslíte. I pro vaše chuťové pohárky, koneckonců angrešty jsou vynikajícím doplňkem dezertů i masných jídel.
Síla vitamínů a minerálů
Angreštové keře se často vyskytují v našich domácích zahradách. Přinášejí nám ovoce se žlutými, zelenými nebo červenými bobulemi. Červené jsou nejsladší. Všechny však mají velké množství biologicky aktivních složek důležitých pro zdraví. V hlavní letní sezóně je obtížné se rozhodnout, po kterých plodech sáhnout. Angrešty fungují dobře v kombinaci i s ostatním ovocem, ale také samotné v kompotech, džemech a zavařeninách. Jsou vhodné i ke zmrazení.
Angrešty obsahují nejen značné dávky vitamínu C, ale také četné minerály a antioxidanty, které zlepšují účinnost imunitního systému. Určitě je důležité zmínit také vitamín A, E a lutein, který účinně neutralizuje toxické volné radikály. Angreštové šťávy a konzervy se doporučují při častých infekcích hrdla, hrtanu a zánětu horních cest dýchacích, zejména jsou-li doprovázeny kašlem.
Angrešt pro metabolismus
Čerstvé angrešty, podobně jako kompot, mohou působit jako skutečný trávicí katalyzátor. Plody obsahují významné dávky vlákniny a malých semen, která dráždí střevní stěny, zlepšují střevní tranzit. Angrešty jsou mimořádně účinné při zmírňování zácpy. Mají silnou alkalickou reakci, a proto urychlují nejen odstraňování toxinů a usazenin ze střev, ale i detoxikaci.
Plody angreštu mají diuretický účinek a stimulují čištění těla a ledviny. Mají choleretické účinky, proto stojí za to je přidat do jídel, která obsahují maso. Nejenže obohatí jejich chuť, ale také usnadní trávení obtížně stravitelného mastného jídla. Angrešty se skvěle hodí k bílému a červenému masu i paštikám.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries