Chrest1

Skutečně dobrý chřest pozná málokdo. Podle několika znaků budete mít jistotu opravdové delikatesy

Milujete chřest? Během sezony je chřestu v obchodech všude plno, proto neváhejte a také si ho kupte. Je velká pravděpodobnost, že chřest seženete čerstvý a lahodný. Znáte ale pravidla, podle kterých tuto chutnou zeleninu vybírat? Prozradíme vám několik zásad.

Jak poznat čerstvý chřest?

Vybrat kvalitní a čerstvý chřest není vždy jednoduché. Ještě k tomu, když jej dodavatelé zabalí do folie či krabičky. Ale pokud máte tu možnost, vybírejte chřest takový, který je uzavřený, jednotlivé stonky o sebe vržou, a pokud na ně zaklepete, měly by takzvaně zvonit. Také nezapomínejte, že čerstvý chřest se nemá ohýbat, ale je pevný a tvrdý. Pokud ho ohnete, jednoduše praskne. Také konce nesmějí být oschlé, jsou krásné, a už vůbec ne zašedlé. Chřest je sladký, křehký a velmi šťavnatý.

Mohlo by vás zajímat:  Kvalita ovoce a zeleniny se liší podle místa prodeje, lepší bývá dražší
Zdroj obrázku: Freepik

Zvadlý chřest

Pokud jste koupili krásný, křehký a čerstvý chřest, ale bohužel jste ho nestihli zkonzumovat, proveďte následující kroky, které chřest zachrání. Navrátíte mu tak jeho pevnost, bude šťavnatý a půjde jednoduše oloupat. Stačí, když ho namočíte na jednu hodinu do ledové vody a poté ihned oloupete a připravíte obvyklým způsobem.

Jak odstranit případnou hořkost z chřestu?

Sám o sobě je chřest mírně nahořklý, ale neměl by být hořký hodně. Případnou lehkou hořkost odstraníte, když do vody, kde chřest vaříte, umístíte kus bílého chleba. Veškerou přebytečnou hořkost absorbuje. Díky chlebu bude chřest jemnější a aromatičtější.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí hnojiva zajistí bohatou úrodu rajčat
Zdroj obrázku: Freepik

Jak chřest skladovat

Většinou, když chřest donesete z obchodu nebo trhu, jednoduše ho umístíte do lednice a za pár dní si ho uvaříte či opečete. Jenže za pár dní je již gumový a nelze ho oloupat. Doporučujeme chřest po přinesení domů zabalit do vlhkého a bavlněného hadříku. Takto zabalený chřest vložte do lednice. Vydrží až čtyři dny. Chřest je ideální zeleninou pro polévky, těstoviny, rizota, do pesta či do koláče. Jedná se o výživnou zeleninu, kterou by se měl naučit jíst každý z nás.

Zdroj: https://www.blessthismessplease.com/7-ways-to-keep-and-cook-asparagus/
Přidat na Seznam.cz